FacebookTwitterLinkedIn

Foto: Marius Michailov |  Locație: Le Bistrot Francais

Pentru început, vă rog să-mi spuneți, pe înțelesul tuturor, cu ce se ocupă NXP.

Suntem o companie care face tehnologie pentru industria industria auto, internet of things și telecomunicații. În România, lucrăm, în principal, pe partea de software. Dar avem colegi care se ocupă și de partea de IT, de infrastructură și de întreg lanțul de aprovizionare pentru clienții din Europa. NXP România este o subsidiară a NXP Semiconductors, o companie care s-a născut în urma fuziunii între fostele divizii de semiconductors ale Motorola și Philips. Ceea ce ne conferă o istorie de mai mult de 80 de ani de pionierat în lumea tehnologiei. De exemplu, prima transmisiune de pe Lună a fost făcută prin tehnologia noastră. Suntem inventatorii tehnologiei NFC folosite în sistemele moderne de plată cu carduri bancare sau telefoane mobile. Centrul nostru de cercetare și dezvoltare a fost inaugurat în România în anul 2000. Anul viitor, vom sărbători două decenii de când inginerii noștri contribuie la crearea tehnologiei viitorului alături de NXP.

Ați devenit country manager în 2016. Care a fost parcursul dvs. profesional până la acel moment?

M-am alăturat NXP în 2003, pe vremea când încă ne numeam Motorola România.Ulterior, divizia de Semiconductors din Motorola s-a transformat în Freescale. Iar din 2015 am devenit NXP. Anterior, am absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații, din cadrul Universității Politehnice București. Mă pasiona tot ce însemna multimedia și muzică. Multă vreme mi-am dorit să devin inginer de sunet. Am descoperit prelucrarea digitală a sunetelor alături de chitara mea electrică. În 2002, pe când eram încă în facultate, am făcut un internship la Motorola. Acolo mi-am dat seama că pot să studiez, mai aprofundat, ce presupune această parte de tehnologie. Drept urmare, m-am angajat la Motorola ca inginer, m-am dezvoltat ca lider tehnic și mi-am continuat drumul în carieră până la momentul la care am devenit manager de grup și, ulterior, country manager. În prezent, pe lângă rolul meu de manager de țară al NXP România, sunt și manager al echipei globale de Platform Software & Tools din cadrul grupului Automotive Processing al NXP Semiconductors, coordonând colegi din Statele Unite, România, Cehia, India, Vietnam și Rusia.

Cum vedeți acum cei 16 ani alături de aceeași companie?

Am avut parte de o experiență foarte frumoasă. Am fost, inițial, inginer software pentru divizia de  procesoare pentru telefonia mobilă a grupului Motorola. Apoi am trecut în grupul de automotive, care se ocupă de procesoare pentru diferite sisteme electronice din mașină (confort, siguranță, asistență a șoferului etc.). Vă puteți gândi aici la sisteme video pentru recunoașterea semnelor de circulație sau care detectează pietoni, la sisteme de airbag sau de control al injecției în motor, dar și la tot ce înseamnă zona de confort dintr-o mașină: lumini, aer condiționat, instrumentar de bord.

Mă aflam în poziția de technical leader în acest grup și am avut oportunitatea să aleg între a continua pe o direcție tehnică sau a merge către una managerială. M-a atras direcția managerială pentru că puteam să lucrez la dezvoltarea unei echipe, cu atât mai mult cu cât zona de coaching este pentru mine un domeniu de interes încă de pe vremea când țineam ore în facultate.

Acum, dacă ar fi să vă uitați în urmă, care experiență a fost mai frumoasă, cea tehnică sau cea managerială?

E o întrebare dificilă. Sunt eminamente un om tehnic, iar pasiunea pentru acest domeniu va ocupa întotdeauna primul loc în sufletul meu. Dar am descoperit multe alte satisfacții ca manager. Mi-am dat seama destul de timpuriu în carieră că alături de o echipă suntem mai puternici și reușim să facem mult mai multe decât atunci când lucrăm individual. O echipă este întotdeauna mai mult decât suma membrilor ei.

Ce provocări ați întâmpinat de când sunteți în această poziție de conducere?

Au fost câteva provocări frumoase pentru compania noastră. Una dintre ele a fost schimbarea sediului, pentru că NXP România a crescut foarte mult în ultimii ani. Ne-am mutat într-un sediu mai mare, mai modern, chiar lângă Politehnică. Zona universitară a fost mereu un focus pentru noi și această proximitate cu Universitatea Politehnică București ne bucură. Avem mulți colegi în stagii de internship, dornici să învețe tehnologie alături de noi. Mai mult de jumătate din inginerii noștri și-au început cariera în companie în urma unui program de internship. Eu sunt unul dintre ei.

Vă spuneam că în ultimii trei ani aproape ne-am dublat numărul de angajați. Acum suntem aproape să trecem pragul de 500 de angajați la NXP România. Aceasta a fost o altă provocare frumoasă, pe de o parte, care se traduce prin a găsi și a atrage noi colegi, care împărtășesc pasiunea noastră pentru tehnologie. Pe de altă parte, a fost și o provocare dificilă. Multe companii mari, precum Google, Amazon, Adobe, recrutează pe aceeași piață. Totdeauna există preferințe pe care studenții le au față de o arie sau alta. Noi oferim posibilitatea de a lucra cu tehnologie de nișă în domeniul embedded, al sistemelor încorporate. Suntem un nume pe care nu-l vedeți pe produse finale, dar ne găsiți în interiorul lor. Adică nu ați cumpărat un produs NXP direct, dar sigur ați cumpărat unul care conține componente făcute de compania noastră. De fiecare dată când cineva cumpără o mașină, cumpără implicit și câteva zeci de produse NXP. Majoritatea cărților electronice (e-book readers) au procesoare făcute de noi. Foarte multe telefoane conțin tehnologie de securitate și plăți mobile prin NFC de la NXP. Și acestea sunt doar câteva exemple.

Ce alte pasiuni aveți? Chitara electrică?

Chitara a fost pentru mine o descoperire frumoasă în perioada liceului. Mi-a plăcut mereu muzica, dar nu mi se părea atât de ușor să cânt la un instrument. Asta până am văzut, în clasa a noua, un coleg care cânta la chitară Nothing else matters, de la Metallica. I-am cerut o partitură și m-am străduit mai mult de o lună să cânt ceva care să semene măcar puțin cu originalul. A fost o pasiune care a continuat, dar pe care am păstrat-o pentru relaxare. Nu am trecut de un nivelul amator. Acum, cânt mult mai puțin decât în trecut. De exemplu, îmi place să particip cu chitara la corul de Crăciun organizat în fiecare an în companie. Dincolo de asta, chitara rămâne o pasiune pentru timpul liber, alături de calculator, de care am fost fascinat încă din perioada studenției. Chiar mă gândeam că am fost contemporan cu multe schimbări majore pe care tehnologia le-a adus în viața noastră. Am văzut cum au apărut telefoanele mobile și am contribuit la tehnologia respectivă din acel moment; la fel s-a întâmplat și cu internetul și, în curând, vor intra în cotidian și automobilele autonome.

Pentru că ați adus în discuție aceste schimbări cu care a venit tehnologia, credeți că mai suntem în stare să trăim ca înainte, fără tehnologie?

Probabil că da. Oamenii au trăit mii de ani fără tehnologie. Dar nu am trăi la fel de frumos. Cred că tehnologia aduce multă bucurie și mult confort în viața noastră. E un mod prin care putem să trăim mai simplu, mai sigur și mai bine. Evident, există și dezavantaje. Tehnologia poate să ducă și la înstrăinare. Paradoxal, rețelele de socializare îi fac pe oameni să fie mult mai singuri. Dar aici cred că e o decizie personală. Fiecare ar trebui să aleagă cât timp alocă lumii virtuale și cât timp petrece cu familia și cu prietenii.

Cum reușiți să îmbinați munca cu viața personală?

Și aceasta este o provocare. De multe ori, îmi dau seama că nu am o balanță foarte bună la acest capitol. Este unul dintre lucrurile pe care îmi propun să le îmbunătățesc. Petrecând multe ore în fiecare zi alături de colegi, ajungem să îi simțim ca pe o a doua familie. Ceea ce este foarte bine, câtă vreme se păstrează un echilibru față de timpul petrecut cu propria familie.

Aveți un job pe care l-ați putea face oriunde în lume. V-a tentat vreodată ideea de a pleca din România?

Oportunități au fost întotdeauna pentru că industria de software se dezvoltă exponențial în ultimii ani cam peste tot în lume. Eu am simțit că pot ajunge suficient de departe în carieră și în România, fără să fie nevoie să plec de acasă, de lângă familie. În plus, sentimentul că dacă aș fi vrut să merg în altă parte, aș fi putut să o fac oricând, este cel care m-a motivat să rămân. Evident, a contribuit în decizia mea (și nu numai a mea) și ajutorul statului român. Mă refer la scutirea de impozit pe venit pentru programatori. Am avut și ocazia să călătoresc destul de mult și mi-am dat seama că aici nu este chiar atât de rău. De multe ori, ne comparăm doar cu țările aflate mult mai sus decât noi. Dar având contact și cu multe alte țări din lume, am realizat că România se clasează suficient de bine, cel puțin pentru cei care lucrează în industria de software. În cazul meu, industria și compania în care lucrez mi-au oferit o satisfacție profesională pe care aș fi obținut-o mai greu în multe dintre țările mai puternice din punct de vedere economic. Multe proiecte de software sunt dezvoltate în țări considerate mai eficiente în ceea ce privește costurile. Vorbeam despre echilibru mai devreme – cred că România se află într-un bun echilibru între proiectele de tehnologie software dezvoltate aici și nivelul de trai pe care îl au inginerii din această industrie. Dar este un echilibru fragil, care, pentru a fi sustenabil pe termen lung, necesită stabilitate în mediul economic și investiții în educație. Doar așa, România își păstrează și în viitor oportunitatea de a fi un jucător relevant în crearea de tehnologie.

Parteneriatul dintre Forbes și Nespresso, denumit sugestiv ‘La cafea cu…’ se bazează pe legătura inepuizabilă dintre inspirație și frumos, dintre emoție și sensibilitate. Nespresso este prin definiție un brand inspirațional ce caută în permanență să îmbogățească calitativ timpul pe care ni-l dedicăm, clipele de liniște și evadare din cotidian. De aceea, savurarea unei cafele Nespresso este o experiență inegalabilă, iar textura bogată și aromele inconfundabile ale cafelei Nespresso sunt alegerea perfectă pentru aceste momente speciale care ne aduc idei și inspirație. Nespresso și Forbes vă invită să savurați o cafea excepțională în compania unor povești extraordinare, pline de inspirație și frumos.