Cautare
, Contributor

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

Lifestyle |
|

La cafea cu… Irina Pogonaru

Irina e un personaj de care nu m-aș mai fi dezlipit. Și pe bună dreptate! Am vorbit cu ea despre mindset, despre cafea și despre design interior, despre Anglia și Argentina, într-una din diminețile gri ale lui noiembrie. Despre toate, cu aceeași nostalgie.
SKY_0849

Irina, povestește-mi puțin despre tine în contextul actual: ce faci acum, dar și ce-ai făcut înainte?

Mi-am construit universul profesional la intersecția dintre arta vizuală și antreprenoriat. Am absolvit University College London și KLC School of Design. Am plecat în clasa a unsprezecea la o școală de fete din Anglia, o experiență șocantă pentru mine la vremea aceea. Dacă aici eram populară în liceul meu, iar a învăța nu era cool, la școală în Anglia într-o pauză la cantină se dezbăteau de la infrastructură și până la politicile purtate de Tony Blair. Aveam uniforme, program strict, a fost o perioadă grea în care eram „fata nouă, din România” și mi-a fost destul de greu să mă acomodez. Acolo am învățat să învăț altfel. Nu era nevoie să înveți cuvânt cu cuvânt, ci să analizezi, să explici în propriile tale cuvinte, să ai perspectiva ta asupra lucrurilor, iar această bază mi-a fost de folos ulterior.

În ultimii doi ani de liceu îți alegi două, trei, patru materii pe care să le înveți intensiv, iar la mine a fost amuzant: eram bună la limbi străine și îmi doream și istoria artei și apoi, pentru că ai mei m-au îndrumat spre obiecte mai pragmatice, am ales să fac economie și matematică. M-au ajutat toate pentru că am urmat Business Management la UCL, în Londra. Și pentru că printre colegele mele de liceu era foarte populară ideea de „gap year”, unde puteai pleca un an în jurul lumii sau cu diverse programe cu obiective nobile. Și pentru că atunci când studiai limbi străine puteai merge să studiezi un an într-o țară vorbitoare de limba studiată – în cazul meu spaniola –, am plecat să studiez un an în… Argentina. Am întâlnit acolo niște oameni minunați, calzi și incredibil de ospitalieri; în câteva zile eram deja invitată la masă. Nici nu se pune problema să fii singur acolo. Aveau un fel de-a te face să te simți bine, de a te invita lângă ei, de a te face parte din comunitatea lor. Buenos Aires e un oraș foarte frumos, cu bulevarde largi, arhitectură haussmanniană, un mix eclectic de stiluri care îi dă o familiaritate aparte.

Ai mai ajuns în Argentina de atunci? Spune-mi și ce te definește în prezent.

N-am mai ajuns de atunci în Argentina. Dar din 2012 îmi conduc propria afacere, Photoliu.com – un business de design și producție de mobilier personalizat ale cărui piese și-au găsit locul în publicații precum The New York Times sau Vogue Living. Anul trecut am lucrat la Londra, în studioul de design interior al Nataliei Miyar, iar acum lucrez la relansarea site-ului irinapogonaru.com ca o soluție integrată de servicii de design alături de o selecție de piese de mobilier și decorațiuni în perfectă armonie. Iar de patru luni sunt și mama Caterinei, iar aceasta este cea mai nouă provocare de care mă bucur.

Design interior – aceasta e povestea profesională. Cum a început dragostea pentru acest domeniu?

Începutul e așa: în timp ce eu eram plecată, mama a redecorat toată casa. Atunci când m-am întors în țară, mi-am găsit camera foarte frumos făcută, dar foarte cuminte și perfectă, fără acel dram de personalitate. Camera mea nu prea mai era „a mea”. Așa că, nefiind loc în cameră decât de un fotoliu, mi-a venit ideea să fac un fotoliu cu o combinație între rama Ludovic și țesăturile pop-art – am lucrat cu un artist și așa am creat primul meu fotoliu. Reacțiile au fost imediate și foarte entuziaste, am făcut un site, apoi ne-a contactat Elle Decoration și, dintr-una în alta, am început să compunem la început fotolii, mai târziu concepte întregi pentru diverse spații.

Pasiunea pentru design interior s-a conturat în timp, lucrând atât de aproape cu clienții pentru a personaliza scaune și fotolii – alegând împreună combinațiile de țesături dintr-o varietate imensă (catifea, mătase, efectiv sunt mii de modele). Astfel am ajuns să mă îndrăgostesc de această lume. Clienții au fost cei care m-au „ghidat” către această meserie, solicitându-mi
consultanța în alegerea țesăturii pentru retapițarea unei canapele, apoi a draperiilor, mai târziu a pernuțelor decorative, a câtorva piese de decor și astfel, încet, am ajuns să mă ocup de întreaga amenajare. Am simțit și nevoia unei pregătiri teoretice temeinice și am început cu un curs de vară la Instituto Marangoni din Milano, apoi am continuat cu cel de la KLC Design School. Anul trecut, pentru că mi-am dorit să înțeleg ce înseamnă să lucrezi în acest domeniu la cel mai înalt nivel, am petrecut trei luni la Natalia Miyar Atelier, o perioadă foarte intensă, cu multe momente revelatoare pentru mine ca profesionist.

Ce elemente îți caracterizează stilul în ceea ce privește designul interior?

Stilul meu a evoluat odată cu mine și este într-o continuă schimbare. Acum sunt îndrăgostită de tot ceea ce înseamnă New Modern: mobilier sleek cu linii curate, culori intense, catifea, colour block, tapete extravagante, marmură colorată, detalii metalice. Bineînțeles, toate cu măsură, în proporțiile potrivite. Am fost și voi fi mereu îndrăgostită de contraste: nou – vechi, glam – rough, simplu – elaborat. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care voi iubi mereu o estetică în care piesele de design contemporan coabitează cu cele vintage (maeștrii acestui stil sunt cei de la Dimore Studio), dar și minunatele scenografii realizate an de an la Nilufar Depot, în Milano.

Irina, care e cea mai importantă lecție de business pe care ai învățat-o de-a lungul timpului în acest domeniu?

De-a lungul timpului, am dezvoltat multe proiecte singură și am ținut să mă ocup personal de toți pașii, însă cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este dată de importanța dezvoltării unei echipe în jurul căreia să pot crește și eu, dar și brandul meu.

Ce iubești cel mai mult la ceea ce faci? Ce te inspiră, ce îți menține vibrația artistică?

Faptul că intru într-o stare de „flow”, că se oprește timpul atunci când lucrez la partea creativă a proiectelor mele. Spun „partea creativă” deoarece meseria de designer de interior ține, în cea mai mare parte a ei, de planificare, de logistică și de urmărire a șantierelor. Designul interior se traduce, de bună seamă, într-un project management cu finalitate creativă. Sentimentul pe care îl am atunci când ceva gândit de mine ia forma fizică în felul în care l-am visat este de neegalat.

Citește și: La cafea cu… Carla Parnică

Am vorbit despre business și despre design interior, așa că haide să mutăm reflectorul asupra ta. Ce îți place să faci în timpul liber?

Călătoriile (și plănuirea lor, tot ce înseamnă căutare de muzee, restaurante, magazine-concept, buticuri, cafenele și alte bucurii asemănătoare) sunt cea mai mare bucurie a mea. Am fost deja cu fiica mea la Milano și Roma și abia aștept să îi arăt cât mai mult din lumea aceasta frumoasă în care trăim.

Știu că îți place și să bei cafea, însă ai un ritual anume?

Ah, beau cafea cu mare plăcere. Avem chiar două aparate de cafea în casă, iar, dimineața, soțul meu mă trezește aducându-mi prima cană de cafea a zilei, pregătită așa cum îmi place. Testăm mereu sortimente noi, iar în călătorii ne place să descoperim cât mai multe locuri de băut cafeaua în tihnă. Nu suntem genul de oameni care își beau cafeaua la hotel.

Ce îți dorești să lași moștenire copiilor tăi?

O minte deschisă, o iubire pentru artă și încredere în propriile forțe.

Parteneriatul dintre Forbes și Nespresso, denumit sugestiv ‘La cafea cu…’ se bazează pe legătura inepuizabilă dintre inspirație și frumos, dintre emoție și sensibilitate. Nespresso este prin definiție un brand inspirațional ce caută în permanență să îmbogățească calitativ timpul pe care ni-l dedicăm, clipele de liniște și evadare din cotidian. De aceea, savurarea unei cafele Nespresso este o experiență inegalabilă, iar textura bogată și aromele inconfundabile ale cafelei Nespresso sunt alegerea perfectă pentru aceste momente speciale care ne aduc idei și inspirație. Nespresso și Forbes vă invită să savurați o cafea excepțională în compania unor povești extraordinare, pline de inspirație și frumos.

Locație: Taupe Bistro Caffe, Bld. Gneral Gheorghe Magheru 5-7

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii