
De când lucrezi pentru CHEP? Spune-mi câte ceva despre parcursul tău profesional.
M-am alăturat echipei CHEP în septembrie 2018, după 20 ani de experiență profesională în diverse roluri manageriale pe piaţa de
supply chain şi FMCG (Unilever, Diversey, Wrigley). Nu sunt un exemplu tipic de director, cu studii tehnice și un Master la ASE. Sunt economist, cu multă experiență practică. În 2015, am făcut un EMBA la ASEBUS, în colaborare cu Kennesaw University din Atlanta. Am întâlnit acolo oameni minunați și am legat prietenii frumoase, iar cu unii dintre ei am și legături de afaceri. Am avut șansa să explorez mai multe domenii de business, de la logistică, marketing, vânzări, general management, de la responsabilități locale la roluri regionale. Pot să spun că perioada de început la Wrigley mi-a influențat cel mai mult cariera: acolo am învățat că imposibil e doar o etapă intermediară către succes.
Cu ce se ocupă CHEP?
CHEP e compania care a creat primul model logistic circular din lume, în anii ’50. La vremea aceea, nici nu se vorbea încă de economia circulară. Sistemul se bazează pe utilizarea în comun de către companii a celui mai mare stoc de echipamente de transport reutilizabile, la nivel global: peste 300 de milioane de paleţi, containere şi alte unităţi de transport, care se mişcă permanent, în 55 de ţări. Pe scurt, producătorii de bunuri închiriază echipamente de la CHEP pentru a-şi expedia produsele spre comercianţi, iar noi le colectăm după descărcarea mărfurilor, le inspectăm şi recondiţionăm, pentru a le repune în circuit. Astfel, în loc să dețină un stoc propriu de echipamente, companiile își scad costurile operaţionale şi reduc impactul poluant al activității lor asupra mediului înconjurător; o contribuție uriașă în privința calității mediului, dacă ținem cont de dimensiunea rețelei CHEP.
A Better Planet și Better Communities sunt valorile companiei. În ce fel vă implicați în protejarea mediului sau în îmbunătățirea vieții comunității?
Implicarea noastră în comunitate îmbracă mai multe forme. CHEP susține eforturile Federaţiei Europene a Băncilor de Alimente în toate ţările în care este prezentă, un proiect menit să reducă sărăcia, malnutriţia şi risipa de alimente din Europa. În România, suntem printre cei mai activi susţinători ai Băncii pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor, care funcţionează după principii FEBA. În aproximativ un an de activitate, 182 de tone de produse alimentare şi igienico-sanitare aflate în termen de valabilitate au ajuns la 15.000 de oameni. Programul Better Planet se bazează chiar pe modelul nostru de afaceri. Ca pionier al economiei circulare, CHEP a creat unul dintre cele mai durabile lanțuri de aprovizionare din lume. Conceptul share and reuse este intrinsec durabil. Grija pentru mediu e în ADN-ul nostru.
Știu că iahtingul e marea ta pasiune. Cum a început totul?
De iahting m-am îndrăgostit fără scăpare acum vreo cinci-șase ani. Sunt foarte norocos din acest punct de vedere, pentru că toată familia mea îmi împărtășește bucuria. Soția mea are și ea brevet de skipper de anul trecut, iar băiatul meu, Tudor, are tot ce-i trebuie pentru a deveni un skipper serios. Unul dintre obiectivele mele personale este să traversez Atlanticul cu un velier. Inițial, îmi propusesem să fac acest lucru până la vârsta de 45 de ani, însă trebuie să mai amân un pic, pentru că fiul meu dorește să mă însoțească – și trebuie să-l aștept să ajungă la vârsta potrivită, de minimum 18 ani. Nu am propria ambarcațiune, deși planul nostru este să ne retragem (la pensie) pe o barcă, undeva, pe o insulă cu mult soare…
Ce-ți place la iahting?
Îmi place libertatea pe care ți-o dă un velier. Noi căutăm mult latura asta de reconectare cu natura… Acum câțiva ani, am fost în Sardinia; am prins o noapte cu lună plină și se vedeau bancurile de dorade trecând pe sub noi. O cină în familie, banală pe uscat, devine extraordinară pe barcă. Arunci ancora, plaja e la 200 de metri, dar tu faci baie în largul mării. Nu mai trebuie să cauți șezlong, umbrelă… Ai altă libertate. Știi cum se spune, poți să stai la un hotel de cinci stele sau să stai pe barcă, la toate stelele… Și îmi mai place că pe barcă ai foarte mult timp. Timp să te gândești la tine, la ce e important în viața ta…
Ce e important în viața ta?
E important să cunoști lumea și e important să ai alături oameni pe care te poți baza, fiindcă din zona asta îți tragi energia. Și noi suntem norocoși din acest punct de vedere. Benjamin Franklin spunea că întotdeauna reușita profesională este precedată de reușita personală. Dacă în zona personală ai lucruri de clarificat, e evident că îți va fi greu să faci performanță în zona profesională.
E ceva ce-ți lipsește?
Ce-mi lipsește? Timpul. Mi-aș dori o zi de 40 de ore, să-mi ajungă timpul să fac tot ce-mi doresc. Dar cred că toți ne plângem de lipsa timpului.
Cum te-ai schimbat, dacă ar fi să te compari cu cel care erai acum 20 de ani?
Am căpătat încredere, nu numai în ceea ce sunt și în ceea ce pot, am căpătat încredere în cei cu care aleg să lucrez.
Adică știi să-ți alegi oamenii mai bine.
Da, categoric. Și am învățat că, dincolo de prima impresie, întotdeauna există ceva de care trebuie să ții cont. Am învățat să gestionez mai bine așteptările. Acum 20 de ani, eram la început de drum și voiam să le fac pe toate. Acum le fac pe cele importante.
Ți-au mers toate cu vânt din pupa, cum zic marinarii?
N-aș zice vânt din pupa, așa se spunea pe vremea lui Magellan, fiindcă era singura posibilitate de a înainta. Vântul din pupa este printre cele mai puțin dorite de navigatorii cu experiență, pentru că este greu de gestionat. Se urează sau se spune „vânt prielnic”. Și se mai spune că nu poți schimba direcția vântului, dar poți oricând ajusta velele. Ca să răspund la întrebarea ta, nu, nu mi-a mers totul cum aș fi vrut, dar am reușit să ajustez velele astfel încât să ajung unde sunt astăzi.
O persoană pe care o admiri.
Îi admir pe Melania Medeleanu și pe Vlad Voiculescu, pentru ceea ce au reușit cu campania Magic Camp.
Plăceri vinovate.
Uneori, mă relaxez ascultând piese pe care le ascultam când eram foarte tânăr – a fost o vreme când apreciam subgenurile muzicii rock.
Oameni care ți-au influențat cariera.
Am avut doi mentori. Cel mai cunoscut este Albert Davidoglu, un autodidact prin excelență, cu o capacitate de asimilare fantastică, dar și cu o mare deschidere de a susţine oamenii, acolo unde exista potențial de dezvoltare. Aș menționa aici două sfaturi primite de la Albert, care au însemnat mult pentru mine:
1. Să-ți tratezi subalternii ca și când, la un moment dat, vor ajunge șefii tăi!
2. Să nu-ți fie teamă să dai, sigur se va întoarce la tine.