FacebookTwitterLinkedIn

Experiență oferită de Nespresso

Care este cea mai veche amintire legată de cafea?

Adrian: O râșniță veche de tot, care-mi aduce aminte de casa părintească și care avea o parte din metal și-o cutiuță în partea de jos, unde mama râșnea cafeaua. O altă amintire sunt magazinele comuniste care aveau râșnițe pentru cafea cu nechezol. Mama mă trimitea la magazin cu 5 lei sau 10 lei și stăteam la rând pentru o pungă de hârtie plină cu cafea, împrăștiindu-i parfumul, tot drumul spre casă.

Andreea: Pentru mine, una dintre cele mai frumoase amintiri olfactive legate de cafea o aduce în prim-plan pe mama, care bea în fiecare dimineață cafea aromată, adusă din străinătate.

Cum vă place să beți cafeaua?

Adrian: Eu prefer un espresso scurt și amar.

Andreea: Mie îmi place cafeaua cu lapte și în ultima vreme îi adaug și zahăr.

Care este cel mai nou lucru pe care l-ați învățat, împreună sau fiecare în dreptul său?

Andreea: Japoneză cu fiica mea!

Adrian: („Să scoți din vamă lucruri” îi șoptește Andreea, în timp ce Adrian râde și spune că știa de mult asta). Am învățat să trec de la o funcție la alta. Adică, la ce mă refer: pot să iau copii de la școală, apoi să vin să scriu, să mă ocup de îndeletniciri diferite una după alta. E un proces pe care încă îl învăț: să pot asimila cât de mult pot într-o zi, iar seara când termin, să le uit pe toate și să mă bucur de un moment cu soția mea (îi face cu ochiul Andreei).

DSC_2591

Citește și La cafea cu… Sonia Năstase

Care este cea mai mare dorință a voastră pentru 2017, în ceea ce privește Argo Art?

Adrian: Să primim finanțare pentru un film pe care ne dorim să îl facem. Și să devoltăm ARGO Film. Avem deja două proiecte finalizate, unul dintre ele, Zidaru Artists in Light, are deja 4 premii dintre care două la Hollywood, la un festival de film independent, așa că suntem pe drumul cel bun.

O întrebare pe care puteți să o interpretați după bunul plac, dar de la care nu mă pot abține: există elemente asemănătoare între artă și cafea?

Adrian: Îți pot răspunde eu. În anii ’40, un pictor român, Theodor Pallady, avea tendința de a da anumite nuanțațe de culoare cu ajutorul zațului sau chiar cafelei. De cele mai multe ori, îl puteai găsi pictând prin cafenele sau berării și, de fiecare dată când se întâlnea cu un chip interesant, pentru aspectul feței sau pentru o nuanță de maro, băga pensonul în cafea și colora cu licoarea avută la îndemână. Știu că mai făcea asta și cu frunzele unui copac de care se îndrăgostise, un arțar sau un platan, pe care americanii l-au doborât în timpul bombardamentelor. Tot timpul desena ori schița și pentru culoare folosea frunzele verzi sau maro. În plus, cafeaua are o anumită compoziție care-ți permite o tentă diafană, versatilă, nuanțată. Altfel, n-aș încerca să găsesc paralele între un concept complex și abstract precum arta și unul ca boaba de cafea.

DSC_2694

În afară de sensibilitatea de a gusta arta, ce credeți că ne lipsește cel mai mult, în vremurile astea?

Andreea: Cred că oamenii au foarte multe idei, dar nu le duc la îndeplinire. Ideile nu au o finalitate. Toată lumea crede că e suficient doar a avea idei, dar nu este deloc așa, trebuie să le implementezi, căci abia această formă este adevărata realizare. E un crez valabil pentru o societate aflată în plină dezvoltare, dar aplicabilă și pentru un business pe care vrei să-l crești.

Mi-ați vorbit despre cafea, despre tabieturi și despre artă. Însă, concret, ce înseamnă business-ul cu artă, în România?

Adrian: Noi suntem axați pe o nișă destul de îngustă, consultanță pe probleme de artă, pentru care, în linii mari, avem două direcții. Pe de o parte încercăm să educăm împătimiții artei și pe de altă parte să ajutăm clienții interesați de a achiziționa (fie că sunt colecționari privați sau instituții). În prima fază, realizăm un portret al colecționarului. Iar acest lucru se realizează prin diferite călătorii sau vizite în muzee, instituții culturale, discuții despre istoria străzilor, a clădirilor, a oamenilor și, în funcție de interesul avut, îmi notez o serie de elemente care mă ajută să radiografiez dorința viitorului colecționar. După o săptămână sau două de astfel de întâlniri, îmi dau seama, de exemplu, dacă îl interesează pictura românească interbelică sau marii maeștri. Iar de aici urmează un proces în care descoperim împreună ce anume îi place, facem o bibliografie, i se dau extrem de multe materiale să le citească, mergem din ce în ce mai mult la muzeu, să-și obișnuiască ochiul.

Ca fapt divers, ochiul uman poate reține, fără antrenament, 3 sau 4 tablouri pe zi, însă poate ajunge prin exercițiu, să înmagazineze 70-80 de tablouri, într-un efect mnemonic de stocare. Ne întoarcem la client, care începe să recunoască imaginea și începe să intre în povestea din spatele ei. De exemplu, un nud de Paladdy care este pictat în mai multe ipostaze – colecționarul începe să recunoască tabloul, apoi să studieze relația pictorului cu modelul, povestea modelului și așa mai departe. Urmează mersul la licitații, unde îl însoțim și începe să cumpere în cunoștință de cauză. Astfel, rolul nostru este de a închega, a educa, a consulta.

O altă acțiune pe care o facem este aceea de a descoperi pictori. Totul a început prin 2007, dintr-o pasiune pură, dusă la extrem, eu fiind atras de pictorii pierduți. O făceam dintr-o inerție nesigură, mi se părea normal să salvez ceva din uitare. Și, ulterior, am conștientizat că sunt capabil să descopăr pictori peste care s-a depus praful, iar dacă s-ar face Instituția Salvării Pictorilor, eu aș fi director. Aș vrea mult ca frumusețea și emoțiile dăruite de artă să ajungă la cât mai mulți.

Andreea: De atfel, de aici am și pornit în demersul nostru legat de modă. Există oameni sensibili, cărora le place frumosul, dar din diferite motive, arta ajunge foarte greu la ei. Și atunci, prin modă, noi traducem și aducem mai aproape frumusețea mesajelor unor artiști incredibili. Nu sunt simple colecții vestimentare, ci încercăm să folosim moda drept un instrument de promovare actual, al artiștilor descoperiți de noi.

DSC_2755

Apropo de artiști incredibili și de descoperiri, îmi puteți spune care este artistul care vă ocupă acum ideile și timpul?

Adrian: Sunt mulți însă acum, recunosc, mă bântuie regizoarea Isabela Petrașincu, o doamnă care a realizat prin anii ‘70 filme de animație cu păpuși făcute manual.

Și, o ultimă întrebare pentru a încheia într-o notă educativă, ce cărți credeți că ar trebui să cuprindă biblioteca perfectă? Cărți de artă, de istorie, de literatură?

Adrian: Cărțile care trebuie să fie în bibliotecă sunt cele care îți lipsesc. Pentru că cele pe care nu le ai, îți subliniază lipsurile.

Andreea, Adrian, mulțumesc și ne revedem curând! À bientôt!

Adresa:

Victoriei 18, Calea Victoriei nr. 18

Parteneriatul dintre Forbes și Nespresso, denumit sugestiv ‘La cafea cu…’ se bazează pe legătura inepuizabilă dintre inspirație și frumos, dintre emoție și sensibilitate. Nespresso este prin definiție un brand inspirațional ce caută în permanență să îmbogățească calitativ timpul pe care ni-l dedicăm, clipele de liniște și evadare din cotidian. De aceea, savurarea unei cafele Nespresso este o experiență inegalabilă, iar textura bogată și aromele inconfundabile ale cafelei Nespresso sunt alegerea perfectă pentru aceste momente speciale care ne aduc idei și inspirație. Nespresso și Forbes vă invită să savurați o cafea excepțională în compania unor povești extraordinare, pline de inspirație și frumos.