Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

La Bruxelles, astăzi, se decide soarta Greciei

În Bruxelles are loc astăzi un summit care va decide soarta Greciei, la care participă șefii de stat și de guvern ai țărilor europene. Uniunea Europeană (UE), Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Centrală Europeană (BCE) se vor hotărî dacă vor ajuta poporul elen să nu intre în incapacitate de plată, informează Bloomberg.
shutterstock_162472442

Alexis Tsipras, premierul elen, în cadrul summitu-ului a venit cu propuneri noi pentru creditorii internaționali, în încercarea de a debloca și ultima tranșă de împrumut din programul de susținere financiară de 240 de miliarde de euro.

În urma summit-ului de astăzi, este posibil ca UE, FMI și BCE să prelungească cu șase luni termenul până la care guvernul de la Atena va trebui să achite cei 1,5 miliarde de euro din împrumutul total, potrivit Daily Mail. Eșuarea negocierilor ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată a țării și chiar la ieșirea din zona euro, iar analiștii sunt de părere că asta ar însemna devalorizarea noii monede, inflație dar și o creștere imensă a șomajului.

„Dacă Grecia va părăsi zona euro, nu va fi bine nici pentru greci, nici pentru europeni”, a spus președintele france, Francois Hollande.

Ieri, peste 7.000 de oameni au protestat în fața Parlamentului, în Atena, arătându-și susținerea față de poziția guvernului condus de premierul elen.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii