Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Kurt Klaus legenda vie de la IWC

Am avut plăcerea să îl intervievez pe domnul Kurt Klaus în urmă cu câțiva ani, când IWC Schaffhausen lansase deja celebrul Da Vinci Perpetual Calendar Edition Kurt Klaus, în onoarea creatorului unuia dintre cele mai frumoase mecanisme din orologerie. Am descoperit un bătrânel vorbăreț, îndrăgostit de soția sa, de familie, de ogarii pe care îi cresc împreună și, mai ales, de meseria, mai bine spus vocația, pe care o exercita de 50 de ani.
 aboneaza-te
03_Kurt Klaus assembling a complication

Anul acesta, pe 26 octombrie, Kurt Klaus a împlinit 80 de ani, dintre care peste 57 petrecuți la IWC Schaffhausen – de unde s-a pensionat oficial la vârsta de 65 de ani, dar unde merge în continuare la birou, pentru că nu se poate despărți de pasiunea sa de o viață. Mai mult, Kurt Klaus este acum unul dintre ambasadorii brandului IWC, călătorind  enorm (întotdeauna cu soția), pentru a vorbi despre modelele și mecanismele mărcii.

Marea realizare care l-a propulsat pe Kurt Klaus la statutul de legendă este „Operation Eternity“ – în plină criză a quartzului, când industria orologeră elvețiană se afla la un pas de dezastru, el a petrecut 4 ani lucrând la unul dintre cele mai frumoase și mai celebre mecanisme din lume – Da Vinci Perpetual Calendar, care a avut o contribuție imensă la ieșirea IWC din criză. Pentru prima dată, a apărut un mecanism care nu mai avea nevoie de corecții la calendarul perpetuu – indicatorii calendarului perpetuu (inclusiv afișajul fazelor lunii) erau însoțiți pentru în premieră de un afișaj cu patru cifre al anului, iar calendarul era astfel construit încât să funcționeze corect timp de peste 500 de ani. Și toate acestea cu doar 90 de componente – așa s-a născut Da Vinci Perpetual Calendar, ceasul care a marcat renașterea orologeriei mecanice și a inaugurat era marilor complicații.

Kurt Klaus și-a dorit dintotdeauna să fie un bun ceasornicar, așa că, după patru ani de școală în Solothurn și un stadiu la Eterna, și-a depus CV-ul la IWC Schaffhausen, unde a fost intervievat și angajat de celebrul Albert Pellaton, creatorul legendarului mecanism automatic 85, al cărui sistem de încărcare îi poartă numele.

Kurt Klaus a pornit de jos, asamblând componente, însă a început ulterior să primească sarcini tot mai complexe. Totul a culminat cu momentul în care, în anii ’70, când quartzul amenința supraviețuirea orologeriei elvețiene, directorul de vânzări Hannes Pantli (care, la rândul lui, lucrează încă la IWC) i-a încredințat misiunea de a crea un calendar perpetuu, proiect aprobat de îndată de la fel de celebrul CEO IWC din acea vreme, Günter Blümlein. Și așa, fără computer și chiar fără CAD, a început odiseea de patru ani a lui Kurt Klaus, care lucra la proiectul vieții sale toate nopțile și weekendurile, după lungi plimbări prin pădure și în timp ce asculta integral opera compozitorului său preferat, Vivaldi (a ascultat-o de numeroase ori pe parcursul celor patru ani).

În noaptea de dinaintea marelui debut, la Salonul de la Basel din 1985, Klaus încă asambla mecanismele și le introducea în carcasele elegante din aur, dar Operation Eternity a fost un succes imens. Așa s-a născut legenda Kurt Klaus, care are acum statutul de vedetă în toată Asia, unde călătorește frecvent și ține discursuri și conferințe despre orologeria mecanică. La vremea respectivă, discuta mai ales cu ceasornicarii pe care îi învăța să corecteze mecanismul Da Vinci Perpetual Calendar, deoarece majoritatea celor care cumpăraseră ceasul erau foarte curioși să vadă cum indică schimbarea de an sau de decadă, neluând în seamă faptul că mecanismul poate merge înainte, prin simpla utilizare a coroanei, dar nu și înapoi.

„Nu am putea supraestima contribuția lui Kurt Klaus la supraviețuirea ceasurilor mecanice și a IWC. Combină perfect o viziune remarcabilă, credința în viitorul orologeriei și o personalitate caldă și amabila. A fost întotdeauna o mare plăcere să lucrez cu el“, spune Hannes Pantli.

Între timp, domnul Klaus a învățat să utilizeze programele CAD, a realizat prima mare complicație în 1990, a participat la renașterea brandului A. Lange & Sohne și a creat multe alte mecanisme istorice.

În 2007, CEO-ul IWC Georges Kern, artizanul creșterii spectaculoase a companiei din ultimii ani, l-a omagiat pe Kurt Klaus cu o ediție specială – Da Vinci Perpetual Calendar Edition Kurt Klaus. Inițial, au fost produse 500 de exemplare din aur galben, 50 din platină și 50 din aur alb, dar cererea a fost atât de mare încât IWC a mai lansat 1.000 de ceasuri din aur roșu și 3.000 din oțel.

În prezent, Kurt Klaus călătorește la fel de mult, mai ales în Asia, unde se întâlnește cu colecționari și cunoscători pentru a schimba idei și păreri. De asemenea, se bucură de viața în familie, alături de soția sa, de cei trei copii, de nepoți și de strănepoți.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii