Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Kruk: Medicii și vânzătorii au cel mai mare risc de a întârzia cu plata datoriilor

Românii cu profesii în domeniile medical și comercial au cele mai mari șanse de a avea întârzieri la plata datoriilor, având în vedere că 47% și respectiv 50% dintre aceștia au înregistrat în trecut restanțe la plata datoriilor curente, conform sondajului de opinie comandat de KRUK Group.
Tomasz Ignaczak_Director General_KRUK Romania

Aproximativ 43% dintre respondenții studiului s-au confruntat în trecut cu întârzieri la plata datoriilor precum chirii, abonamente telecom sau rate bancare, se mai precizează în studiul realizat cu ocazia celei de a șaptea ediții a inițiativei „Ziua fără datorii în România”. În cadrul studiului au fost luate în considerare nouă ramuri profesionale: servicii, comerț, construcții, transporturi, finanțe, IT, medicală, educațională și servicii publice, din șapte țări unde KRUK are operațiuni: Polonia, România, Cehia, Slovacia, Germania, Spania și Italia.

Pe plan internațional, la nivelul industriilor există similarități și diferențe. De exemplu, deși beneficiază de salarii relativ mari, specialiștii industriei IT nu sunt cheltuitori frivoli: numai italienii și polonezii cheltuiesc adesea mai mult decât își pot permite.

Datoriile financiare ale angajaților din industria IT reprezintă aproximativ o tremie din bugetul acestora. Acestea reprezintă însă cea mai mică proporție din bugetul IT-iștilor români și, spre comparație, cea mai mare proporție din bugetul specialiștilor IT slovaci. Spaniolii, polonezii și germanii cheltuiesc mai mult de 10% din bugetul lor pe distracții. În ultimii trei ani, o treime dintre angajații industriei IT au trecut printr-o perioadă fără slujbă. Excepția o reprezintă germanii care numai în proporție de 19% s-au confruntat cu această situație”, au subliniat realizatorii studiului.

Dintre respondenții țărilor participante în cercetare, IT-iștii români și spanioli recurg adesea la accesarea unui credit, comparativ cu celelalte țări participante în cercetare.

„Fiecare studiu ne ajută să cunoaștem mai bine oamenii cu care lucrăm în fiecare zi, să le înțelegem nevoile și să le oferim susținerea de care au nevoie în depășirea situațiilor financiare dificile”, a declarat Tomasz Ignaczak (foto), director general al KRUK România.

Româniilor le place să lucreze, chiar dacă au salarii mici

Rezultatele cercetării din România subliniază plăcerea respondenților de a lucra, uitând de faptul că au un salariu mic. Acest lucru este mai pregnant la industriile IT (83%), Medicală (84%), Educațională (83%), Servicii Publice (85%).

Singura ramură profesională ai căror reprezentanți nu se regăsesc în această afirmație este Comerțul. Imprevizibilitățile vieții reprezintă o altă similaritate cu care respondenții se confruntă. Cheltuielile neașteptate, împreună cu problemele de sănătate și pierderea slujbei sunt situațiile în care indivizii din toate ramurile profesionale se confruntă cu un disconfort psihologic major. Cei din IT sunt singurii care fac o excepție”, adaugă reprezentanții Kruk.

Creditul este o soluție extremă în situații financiare dificile pentru toți respondenții (între 57% și 65%). Atracția față de extravaganță pare stăpânită de către respondenți, dar uneori este uitată.

„A apela la familie și prieteni, când ai o situație financiară dificilă sau chiar situații de criză, ajungând la a avea datorii, rămâne constantă în ultimele sondaje KRUK, ca și în acesta de față, dar apetența pentru călătorii și cursuri pentru dezvoltare personală/practicarea sportului apar ca tendințe noi, eliminând la nivel global interesul pentru cheltuieli legate de îmbunătățirea locuinței”, a declarat Aurora Liiceanu doctor în psihologie şi cercetător.

Sondajul de opinie KRUK a fost realizat de Kantar TNS în perioada 29 septembrie – 19 octombrie 2017.

Din anul 2009, Grupul KRUK sărbătorește Ziua fără Datorii, o zi în care fiecare se gândește dacă datorează bani cuiva, dacă are o datorie morală sau a făcut o promisiune pe care încă nu a onorat-o sau dacă cineva îi este dator.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii