Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Kruk: 33% dintre românii angajați în domeniul medical și 21% dintre angajații din servicii au împrumutat bani pentru a-și redresa bugetul casei

Ajunși în dificultăți financiare, 33% dintre românii cu activități în domeniul medical (personal spital, farmacii, clinici de specialitate, doctori, farmaciști etc.) au împrumutat bani pentru a-și redresa bugetul casei, arată un studiu al Kruk.
shutterstock_solidarity_tax-taxa-de-solidaritate-bani-money-mana-maini-beneficii

Mai prudenți, numai 21% dintre angajații din zona serviciilor (croitor, coafor, terapeut-maseur etc.) s-au împrumutat pentru același motiv, potrivit unui studiu Kantar TNS, realizată pentru Grupul Kruk, la începutul lunii octombrie 2017.

Studiul comandat a constituit într-o cercetarea sociologică implementată de Kantar TNS în cele șapte țări europene unde grupul desfășoară operațiuni: Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Italia și Spania. Rezultatele acestei cercetări au înfățișat imaginea situației financiare a reprezentanților celor nouă ramuri profesionale incluse în cercetare: servicii, comerț, construcții, transporturi, finanțe, IT, medicală, educațională și servicii publice.

„În ceea ce privește situația financiară a angajaților din domeniul serviciilor, spaniolii și românii sunt respondenții cei mai afectați de reducerea bugetului lunar. Tot românii, alături de slovaci își evaluează situația financiară ca fiind cea mai precară, comparativ cu toate celelalte țări din cercetare. De asemenea, angajații români din domeniul serviciilor spun că adesea își depășesc bugetul lunar”, au mai spus reprezentanții Kruk.

Pe de altă parte, o treime dintre angajații români din domeniul medical accesează adesea un împrumut, deși sunt reticenți față de o astfel de soluție. Cea mai mare rotație de personal în domeniul medical este vizibilă în Polonia și România: trei din patru dintre respondenți din aceste țări au menționat că au avut perioade fără slujbă, în ultimii trei ani.

„Cu toții trebuie să fim informați cu privire la modalitățile de soluținare a eventualelor probleme financiare. În activitățile noastre de educare financiară am evidențiat constant importanța prioritizării cheltuielilor și a structurării unui buget lunar echilibrat care să țină cont de cheltuielile recurete ale fiecăruia. O cât mai bună administrare a sumelor de plată creionează a imagine clară a bugetului familial și astfel se pot evita situațiile limită”, a spus Tomasz Ignaczak, directorul general al Kruk România.

Studiul arată intenția de economisire a românilor care lucrează în domeniile IT și financiar care, în proporție de 58% și respectiv 56%, au reușit să pună bani deoparte. De asemenea, 35% dintre aceștia consideră că ar reuși să treacă peste o perioadă de trei luni fără salariu. Pe de altă parte, angajații din ramura transporturi dețin economii doar în proporție de 36%.

Dacă ne referim la perioade mai lungi de timp în care ar rămâne fără slujbă și ar trebui să facă față cheltuielilor, cei mai bine poziționați sunt respondenții cu activități în domeniul financiar, 19% dintre aceștia au menționat că au suficiente economii pentru 6 luni sau chiar un an. La polul opus se află angajații cu activități în servicii, care numai în proporție de 6% ar face față unei perioade similare fără salariu.

Eșantionul total de cercetare în cele șapte țări a fost de 7.000 persoane, câte 1.000 de respondenți pentru fiecare țară inclusă în sondaj, cu vârsta între 18 și 65 de ani, reprezentativi la nivel național, cu cel puțin 100 de respondenți reprezentativi la nivelul fiecărei ramuri profesionale menționate.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii