FacebookTwitterLinkedIn

Dacă întrebi orice antreprenor din HoReCa ce sentimente îl încearcă privind înapoi la aproape cei doi ani pandemici, nu ai să simți în tonalitatea vocii sale urme de dinamism și energie, atributele acestei industrii, ba dimpotrivă…și, deloc condamnabil.

„Episodul acesta pandemic a fost o perioadă foarte grea pentru noi, mai ales că lanțul de cafenele Ganesha Caffe nu acoperă zona de food, deci nu ne-am putut reorienta către segmentul salvator al livrărilor rapide”, mărturisește Kristina Rababah, co-proprietar al Ganesha Caffe, brand sub care funcţionează azi trei locaţii.

Ca tânăr antreprenor care a decis să intre în industria HoReCa la doar 23 de ani, Kristina Rababah a căpătat deja o experienţă de nouă ani ca manager și co-proprietar al Ganesha Caffe. Și, deși curajul de a-și extinde afacerea nu a părăsit-o nici măcar în plin episod pandemic (în 2020, alături de ceilalți asociați ai săi, Kristina Rababah a deschis cea de-a treia locație, investind suma de 500.000 de euro), nivelul de optimism începe să scadă de la o zi la alta în așteptarea sprijinului promis de către autorități, încă de acum aproape doi ani.

„În toată această perioadă plină de incertitudine din toate punctele de vedere, nu am beneficiat niciodată de o susținere directă din partea autorităților, în ciuda faptului că am aplicat și pentru granturi și pentru alt tip de sprijin financiar. Aceste facilități promise nu au venit nici până în ziua de azi. Și, am ajuns să trăiesc cu impresia că noi, antreprenorii din HoReCa, suntem cea mai defavorizată categorie economică”, a punctat într-o ediție a emisiunii Reinventarea României, Kristina Rababah.

Însă această dezamăgire nu umbrește deloc partea pozitivă pe care Kristina Rababah a descoperit-o în această perioadă mai puțin fastă: lanțul de cafenele Ganesha funcționează din 2020 după niște proceduri bine implementate în așa fel încât, reprezentanții cafenelei mențin astăzi o evidență mult mai eficientă în ceea ce privește activitatea în locațiile existente.

Prima locație Ganesha Caffe a fost inaugurată în anul 2013, iar investiția inițială a fost de 120.000 de euro. Șase ani mai târziu, în 2019 a fost deschisă și cea de-a doua locație. În cele trei locații, proprietarii Ganesha Caffe au investit până în prezent peste 870.000 de euro.