Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Krayon, noul orizont orologier

În era digitalizării tuturor funcţiilor, există pasionaţi – creatori și colecţionari, deopotrivă – care nu vor să renunţe la farmecul… mecanicii clasice. Nu, nu este nimic vetust în această preferinţă, ba dimpotrivă – multă inovaţie. Ne-o arată specialistul în microinginerie Rémi Maillat, care a construit un mecanism orologier capabil de performanţe incredibile, un ceas al cărui design poate fi personalizat și care costă cât o supermașină.  
RÇmi Maillat

Ai lansat un ceas cu o complicaţie care îl face cu totul special în lumea orologeriei. Hai să le explicăm cititorilor despre ce este vorba, de ce este acest model revoluţionar.

Din momentul în care am fondat compania Krayon, în 2013, mi-am dorit să creez o funcţie care să indice ora răsăritului și a apusului. Dar ce nu-mi plăcea era că trebuia să stabilesc, încă de la început, un anumit loc în care aceste două momente să fie indicate. Într-o zi, prin 2014, am decis că această barieră trebuie depășită, că voi realiza un adevărat calculator mecanic, alegând o cu totul altă abordare, în așa fel încât ceasul să spună ora răsăritului și a apusului oriunde pe Pământ.

Iar asta a presupus, cu siguranţă, multă muncă de cercetare.

Cercetarea a început în 2014. Prima etapă a fost încheiată în 2015; ajunsesem la un model matematic care să exprime ora răsăritului și a apusului soarelui și principiul mecanic care să calculeze momentele. Dezvoltarea acestei complicaţii a fost extrem de dificilă, era o noutate absolută. Mecanismul este compus din aproximativ 600 de componente, fiecare dintre ele fiind proiectată și realizată special pentru acest calibru unic. Partea de dezvoltare a durat doi ani și jumătate și a presupus muncă foarte multă.

De curând ai lansat o ediţie specială, Everywhere Horizon, decorată cu diamante, ele sporind valoarea dată de complexitatea mecanismului.

Este un ceas integral personalizat, creat prin negocieri cu clientul, luând în calcul ideile lui și fundamentând totul pe ceea ce poate furniza Krayon și pe complicaţia unică despre care am vorbit. Asta înseamnă cadran realizat pe comandă, bezel special, de 43 de milimetri în diametru, cu 70 de diamante în tăietură baguette, anse, la fel, cu diamante baguette și carcasă gravată manual pe toată suprafaţa cu modelul dorit de client.

Spune-mi mai multe despre echipa de specialiști și artizani care a lucrat la decorarea acestui ceas.

Designul lui Everywhere Horizon a fost în totalitate decis de client. Am lucrat cu Sébastien Perret și cu echipa lui de la Etude de Style, din Neuchâtel, pentru a  putea transforma în schiţe bine gândite dorinţele clientului meu. Am lucrat apoi cu artizani foarte talentaţi. De exemplu, cadranul care indică timpul răsăritului și al apusului a fost decorat cu micropictură pe discuri de safir. În privinţa gravurii, specialistul a venit cu sugestii, creând modele unice.

Prima versiune a modelului Everywhere a fost lansată cu un an în urmă. A fost un succes instantaneu?

Krayon Everywhere a fost prezentat în 2017; reacţiile primite – atât din partea jurnaliștilor, cât și din cea a colecţionarilor – au fost incredibile. Am livrat primul exemplar în decembrie anul trecut și au urmat încă patru comenzi, toate piese personalizate. Capacitatea mea anuală de producţie cam asta e, de cinci piese. Everywhere Horizon cu designul său foarte atractiv atrage atenţia multora, e o invitaţie la descoperirea complicaţiei pe care o adăpostește.

Care sunt preţurile pentru versiunile Krayon Everywhere?

Fiecare piesă Krayon poate fi personalizată; Everywhere Horizon este una dintre ele. Designul și întregul proces de realizare sunt concepute pentru un singur exemplar. Prima versiune, cea standard, prezentată anul trecut, costă 600.000 de franci elveţieni (fără taxe), iar Horizon – 775.000 de franci. Fiecare ceas făcut până acum a presupus diverse niveluri de personalizare.

Acum, că am aflat care este contribuţia ta cea mai importantă la domeniul orologeriei, aș vrea să știu cum ai ajuns să lucrezi în această industrie? De ce ai ales această carieră și nu alta?

Am studiat ingineria la Universitatea de Știinţe Aplicate din Le Locle, specializându-mă în proiectarea complicaţiilor mecanice. Tata este inginer specialist în microtehnologii, iar mama profesor asociat de matematică; drumul meu a fost cumva o consecinţă firească.

După toţi anii de cercetare și primele succese înregistrate de brandul tău, Krayon, îţi poţi imagina cum ar fi fost să fi apucat un alt drum?

Ce îmi place cel mai mult la realizarea unui mecanism este îmbinarea tehnicii cu arta. Pot să mă imaginez arhitect, pentru că și acolo sunt reunite aceste aspecte, mă refer la funcţionalitate, la ușurinţa în utilizare, la estetică, practic, la toate acele trăsături care fac obiectul plăcut ochiului, asemănător unei opere de artă, prietenos și sigur… După ce am absolvit cursurile la Le Locle, am lucrat șase ani pentru Cartier, dezvoltând ceasuri complicate ca inginer proiectant, manager de proiect și expert tehnic.

Cine sunt oamenii pe care îi admiri cel mai mult în industrie?

Îi admir pe cei care își dedică întreaga viaţă unei singure pasiuni, care perpetuează tradiţia și care constituie reperele de azi în materie de excelenţă, de măiestrie, așa cum e cazul lui Philippe Dufour. Admiraţia mea îi vizează nu doar pe orologieri, ci pe toţi artizanii care lucrează la manufacturarea componentelor, la finisarea lor, care realizează micropictura sau gravura ceasurilor. Cu toţii au această trăsătură în comun.

Așadar, pasiunea rămâne cel mai important ingredient din cariera unui ceasornicar…

Da, pasiunea. Fără ea, nimic nu ar fi posibil, alături de timpul alocat, de muncă, de devotament, de perseverenţă, de exigenţă și de cutezanţa realizărilor. Sunt lucruri cerute de fiecare ceas produs.

Cum vezi viitorul brandului în următorii ani?

Krayon a apărut în 2013; la început era un studio de inginerie, dar s-a transformat în brand în 2016. Sunt fondator și proprietar al lui, iar perspectiva mea este de lungă durată. Am început deja să lucrez la următorul mecanism, proces care va dura patru ani. Între timp, voi continua să produc exemplare din modelul Everywhere, în ordinea comenzilor.  Nu am nicio intenţie în acest moment să cresc producţia.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii