FacebookTwitterLinkedIn

Directiva aduce prevederi noi privind implicarea acționarilor în legătură cu remunerațiile acordate conducătorilor societăților în care investesc și cerințe noi privind punerea la dispoziția publicului a unui set detaliat de informații privind sumele acordate acestor persoane.

Pe de o parte, Directiva își propune să crească gradul de implicare al acționarilor privind remunerarea conducătorilor, prin votarea Politicii de Remunerare aplicabilă acestora și a Raportului de Remunerare care atestă modul în care Politica a fost aplicată. Pe de altă parte, Directiva își propune să crească gradul de transparență privind sumele primite de aceste persoane, prin furnizarea unui cadru legislativ care să oblige companiile să pună la dispoziția publicului sumele exacte primite de conducătorii societăților listate la bursă.

În acest context, KPMG România a lansat analiza privind Noile cerințe legislastive privind remunerarea conducătorilor companiilor listate. Acesta cuprinde o descriere detaliată a acestor noi cerințe legislative ce derivă din implementarea directivei în legislația națională a României, un sumar privind cadrul legislativ național și european, dar și o analiză a gradului actual de transparență privind remunerația persoanelor care intră în sfera de aplicare a Directivei (ce tip de informații pun la dispoziția publicului companiile, gradul de comparabilitate și modalitatea de prezentare a acestor informații), precum și în ce măsură politicile și practicile curente de remunerare a conducătorilor sunt conforme cu noile prevederi introduse de Directivă.

“În prezent, companiile pun la dispoziția publicului un nivel scăzut de informații. Din cele 16 companii analizate, nu există nicio companie care să respecte în totalitate cerințele Directivei privind Politica de Remunerare. În ceea ce privește Raportul de Remunerare, chiar dacă unele companii nu pregătesc un Raport de Remunerare formal, acestea respectă unele dintre cerințele Directivei privind publicarea informațiilor privind remunerația obținută de Conducători. Există chiar două companii ale căror Rapoarte de Remunerare respectă în totalitate cerințele Directivei”, explică Mădălina Racovițan, Partener Consultanță Fiscală și Head of People Services, KPMG în România.

Guvernanța corporativă a companiilor din Uniunea Europeana reprezintă o arie de interes pentru Comisia Europeană și, de aceea, Directiva are scopul de a asigura un cadru legislativ consolidat, uniformizat la nivelul Uniunii, ceea ce ar determina o creșterea a sustenabilității pe termen lung a companiilor europene, o monitorizare mai eficientă, o transparență crescută privind procesele decizionale, o implicare mai activă a acționarilor și o descurajare a practicilor și deciziilor care să genereze o sporire artificială a veniturilor pe termen scurt.

Astfel, modul de remunerare a conducătorilor companiilor listate și alinierea intereselor acestora (prin remunerația primită) la interesele acționarilor, precum și transparentizarea acestor informații către piață reprezintă aspecte cheie în noile reglementări.

“Analiza noastră își propune să reprezinte un ghid util și de referință pentru cei interesați de nivelul de transparență al companiilor listate la BVB, precum și pentru companiile listate sau care intenționează să se listeze în vederea identificării acelor aspecte ce trebuie avute în vedere cu privire la remunerația conducătorilor”, mai adaugă Racovițan.

“După intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, ne asteptăm la o perioadă în care companiile listate la BVB să se conformeze noilor cerințe. Deși noua Directivă vine cu cerințe mai stricte de conformitate, cu sarcini administrative adiționale care implică costuri și resurse suplimentare alocate de către companiile listate, Directiva urmărește să ofere un cadru juridic coerent la nivelul Uniunii Europene, care încurajează dialogul între toate părțile interesate, asigură sustenabilitatea pe termen lung a companiilor europene și determină o mai bună monitorizare și practici uniforme în statele membre ale Uniunii Europene”, concluzionează Mădălina Racovițan.

KPMG: România are cel mai mare cost fiscal pentru un angajat cu salariu minim din UE