
De asemenea, afacerile de familie din Europa au raportat faptul că incertitudinea asociată cu modificările legislative potențiale, care ar putea avea impact asupra liberei circulații transfrontaliere a talentelor, reprezintă o prioritate și că integrarea continuă și legăturile politice mai strânse ar fi binevenite.
După mulți ani de îmbunătățire a rezultatelor economice, proprietarii de afaceri privesc spre viitor și caută modalități noi de valorificare a succesului lor. Afacerile de familie își fructifică succesul prin reinvestirea profiturilor și creșterea forței de muncă.
Barometrul Afacerilor de Familie Europene se bazează pe răspunsurile unui sondaj online care a cuprins peste 1.100 de chestionare primite de la afacerile de familie din 26 țări din Europa, în perioada 7 mai – 23 august 2017.
Potențial de creștere organică pe care piața românească
Din liderii intervievați, la nivel european, doar 7% planifică să își scoată profitul din companie. Restul au planuri de reinvestire care implică inițiative strategice, precum construirea sau îmbunătățirea infrastructurii, producției sau marketingului (47%) sau creșterea forței de muncă (28%).
„Potrivit rezultatelor sondajului, afacerile de familie din România tind să fie mai active decât cele din alte țări europene în ceea ce privește opțiunea de reinvestire a profiturilor în afacerile lor (60%), comparativ cu opțiunea de a planifica investiții externe precum fuziuni și achiziții (7%). Această constatare poate indica un potențial de creștere organică pe care piața românească încă îl are, în raport cu piețele mai dezvoltate din Europa. De asemenea, 40% dintre companiile care au făcut obiectul sondajului au considerat, că factorul principal care justifică creșterea veniturilor în 2018 va fi reprezentat de cererea de pe piață, în detrimentul altor factori precum lansarea de noi produse sau servicii (13%) sau marketingul inteligent (13%)”, precizează René Schöb, Tax Partner al KPMG în România.
O treime dintre antreprenorii europeni intervievați au încredere în viitorul afacerii lor
Din proprietarii de afaceri intervievați la nivel european, 71% și-au exprimat încrederea în viitorul afacerii lor, pentru următoarele 12 luni. Aproximativ un sfert dintre antreprenorii intervievați (24,97%) rămân neutri față de perspectivele lor și doar 2% consideră că anul viitor va avea efecte negative sau foarte negative.
„Afacerile de familie au avut încă un an solid în 2017 și rămân foarte optimiste în privința viitorului. Sondajul nostru arată că 57% din afacerile de familie au raportat o creștere a cifrei de afaceri în anul anterior și, dintre acestea, 75% au în plan reinvestirea profiturilor. Totuși, aspecte precum impactul potențial, adus de incertitudinea politică, și viitorul Uniunii Europene rămân motive de îngrijorare”, spune Jonathan Lavender, Global Chairman al KPMG Enterprise.
Mai exact, 57% din respondenți au raportat o creștere a cifrei de afaceri în anul anterior, în timp ce 27% și-au menținut cifra de afaceri și doar 13% au înregistrat o scădere.
Incertitudinea politică și creșterea gradului de integrare
Având în vedere negocierile continue privind Brexit și alegerile tensionate în curs de desfășurare, climatul politic actual rămâne una din principalele preocupări pentru afacerile de familie din Europa. Incertitudinea politică a fost clasată pe primul loc de către 30% din respondenții din Europa și 53% din Marea Britanie.
De asemenea, 56% din respondenți consideră creșterea gradului de integrare ca una din preferințele lor în ceea ce privește viitorul Europei.
„Deși se discută din ce în ce mai mult despre politicile și regulamentele protecționiste la nivel guvernamental, proprietarii de afaceri ar dori să vadă o integrare mai bună, inclusiv reforme de reducere a sarcinii administrative, scăderea impozitelor și un acces sporit la talente la un cost redus“, au precizat realizatorii studiului.
„Războiul pentru talente” reprezintă o preocupare în creștere
Afacerile de familie concurează cu giganții industriei pentru angajați. Această concurență, împreună cu scăderea șomajului în Europa, îngreunează găsirea talentelor necesare de către afaceri. În timp ce 44,7% dintre proprietarii de afaceri planifică suplimentarea numărului de angajați, „războiul pentru talente” reprezintă o preocupare în creștere, întrucât 43% din respondenți consideră că lipsa de forță de muncă calificată este o îngrijorare semnificativă pentru anul următor.
„«Războiul pentru talente» a devenit un aspect din ce în ce mai problematic pentru afacerile de familie europene. Cererea depășește oferta și duce la creșterea costurilor. 32% din respondenți consideră costurile crescute ca fiind o preocupare semnificativă care pune presiune asupra afacerilor de familie. Nu este surprinzător faptul că afacerile de familie solicită îmbunătățirea reglementărilor privind forța de muncă – 41% din respondenți au identificat că o mai mare flexibilitate a reglementărilor privind forța de muncă constituie una dintre principalele două modificări care ar putea stimula perspectivele de creștere a afacerii lor. Sistemul educațional dual trebuie promovat pentru a asigura afacerilor competențele corespunzătoare, pentru a continua să crească”, afirmă Jesus Casado, Secretar General al EFB.
Pe lângă „războiul pentru talente“, anumite dificultăți care s-au abătut asupra afacerilor de familie în ultimii ani, precum declinul profitabilității (36%), creșterea costului aferent forței de muncă (32%), concurența sporită (37%) și modificările potențiale ale cadrului de reglementare (28%), continuă să fie îngrijorătoare.
Echilibrarea interesului familiei și afacerii, importantă
Găsirea echilibrului perfect între interesele familiale și cele de afaceri rămâne o preocupare principală pentru afacerile de familie – și a fost raportată ca fiind importantă sau foarte importantă de către 87% din respondenți. Începând cu anul 2014, această problemă s-a intensificat constant din punct de vedere a semnificației, fiind considerată importantă de 59% din respondenți.
Principalele afaceri de familie stabilesc din ce în ce mai multe reguli, proceduri, procese și mecanisme, precum consiliile de familie, pentru a gestiona așteptările membrilor familiei și pentru a evita conflictele.
„84% din respondenți indică faptul că pregătirea și trainingul unui successor a fost importantă sau foarte importantă pentru afacerea lor”, mai subliniază realizatorii studiului.
În ansamblu, Barometrul indică faptul că investiția în inovație și condițiile economice îmbunătățite dau roade pentru proprietarii de afaceri de familie europene. Dacă aceștia vor putea continua să își depășească dificultățile și să gasească talentele necesare, atunci creșterea afacerii lor ar trebui să se transpună într-o perspectivă optimistă asupra viitorului, estimează realizatorii Barometrului.