FacebookTwitterLinkedIn

Kobi Dar, CEO United Romanian Breweries Bereprod (URBB)

Oportunitatea pentru România

Kobi Dar: Orice criză este o oportunitate. Cu toții am fost martori la un nou stil de a munci – teleworking, care probabil nu va trece fără a marca viitorul, iar întâlnirile care până acum se întâmplau într-o sala de conferință, de acum vor arăta altfel, economisind timp și bani în același timp. Suntem norocoși că în România avem o conexiune de internet foarte bună și la un preț accesibil față de alte țări Europene. De aceea văd oportunități și mai mari de dezvoltare în IT și digitalizare în România.

Domenii ce trebuie reformate

Kobi Dar: Digitalizarea societății românești: e-commerce, e-guvernare, e-medicină, e-educație, dar cu o foarte mare atenție la securitatea sistemelor (cyber security) și protejarea vieții private (cyber privacy). Turismul, ca ramură fanion a țării, ar trebui să se reinventeze.

Măsuri urgente pentru relansare

Kobi Dar: Ar trebui găsite soluții pentru copiii rămași acasă, ai căror părinți trebuie să se întoarcă la muncă.

Guvernul estimează că sunt aproximativ 700.000 de persoane care, în acest moment, își caută un loc de muncă, iar flexibilitate fiscală și ajutor pentru angajatorii care ajută la reabsorbția forței de muncă din sectoarele foarte afectate, consider că ar fi o măsură urgență și importantă.

De asemenea, o altă măsură care consider că ar trebui luată, este aceea de a susține sectoarele care au fost afectate, să-și repornească motoarele la nivelul dinaintea crizei de coronavirus. În ansamblu, importante vor fi măsurile menite să stimuleze consumul.

Revenirea domeniului

Kobi Dar: Cu toții știm că în lupta împotriva Covid-19 și pentru a preveni răspândirea acestuia, Guvernul României a luat o serie de măsuri pentru a proteja sănătatea și viața oamenilor.

Una dintre aceste măsuri a fost închiderea completă a tuturor locațiilor din sectorul HORECA, care a venit cu un impact major economic și social al acesteia asupra antreprenorilor, angajaților, furnizorilor și comunităților noastre. Redeschiderea acestor locații se va întâmplă gradual, și va fi condiționată de capacitatea acestora de a respectă normele de sănătate și siguranță impuse de Guvern.

Noua normalitate va arată diferit față de cum eram obișnuiți, distanțarea socială, măsurile de siguranță și igienă pentru protejarea angajaților, consumatorilor și furnizorilor, vor fi probabil prioritatea numărul 1.

Soluțiile bazate pe tehnologie, IT și digital vor fi esențiale pentru revenirea segmentului. Va trebuie să ne obișnuim să facem rezervări pentru a putea fi primiți în aceste locații, tocmai pentru a putea fi îndeplinite celelalte două măsuri.  Probabil să facem o precomandă parțială sau full pentru meniurile cu mâncare ar putea fi o soluție și, de ce nu, chiar completarea de acasă a declarației de sănătate pentru acces. Astfel încât, experiența de acces să fie cât mai puțin deranjantă, lăsând oamenii într-o dispoziție cât mai plăcută pentru experiența din locație.

Vom fi și suntem alături de partenerii noștri în acest proces de redeschidere și sperăm să ne bucurăm împreună de o vară bună.