Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Lideri |
|

Azamat Zhangulov, KMG International: suntem siguri că achiziția acțiunilor de la stat se va face în acest an

Azamat Zhangulov, vicepreședintele senior al KMG International, fostul grup Rompetrol, a detaliat într-un interviu pentru Forbes România care sunt principalele căi de dezvoltare ale grupului kazah în acest an.
azamat_zhangulov_1393 crop rompetrol kmg

“Credem că EBITDA (profit operațional – n .red.) ar trebui să crească cu valori între 7% și 10% în acest an. Din punct de vedere al producției, ne așteptăm la o creștere, ceea ce ar putea fi natural, pentru că rafinăriile nu vor avea nicio revizie sau oprire programată, deci vom avea un plus de 38 de zile, în comparație cu 2015. De aceea, ne-am propus să producem mai mult de 5 milioane de tone de țiței. Canalele noastre de vânzări, de asemenea, vor avea rezultate mai bune, deoarece prețurile petrolului sunt jos, oamenii sunt mai dispuși să cheltuie bani, iar cum costurile de transport se reduc, atunci vor fi și mai dornici să călătorească. În general, ne așteptăm la fiecare divizie importantă să avem o creștere situată undeva între 5% și 10%.”

AZAMAT ZHANGULOV, KMG: NOUL DRUM AL MATASII AR PUTEA FI O OPORTUNITATE PENTRU ROMÂNIA

Dincolo de asta, anul 2016 ar putea marca și o tranzacție importantă pentru grupul kazah – achiziția unui pachet de acțiuni de la statul român, așa cum fusese convenit în mult discutatul memorandum publicat la începutul anului 2014 în Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, grupul petrolier kazah s-a angajat să ofere 200 de milioane de dolari pentru răscumpărarea a 26,69% din participația de 44,69%deținută de statul român în cadrul Rompetrol Rafinare. Statul român a devenit acționar în 2010 în urma conversiei emisiunii de obligațiuni emise în 2003 și nerăscumpărate de companie, în contul unor datorii și dobânzi acumulate de societate înainte de privatizarea sa. În contul emisiunii de obligațiuni, compania a achitat în cei șapte ani dobânzi de circa 250 de milioane de dolari, iar în august 2010 a răscumpărat obligațiuni de 54 de milioane de euro (circa 70 de milioane de dolari). Restul obligațiunilor nerăscumpărate de companie (516-532 de milioane de dolari) au fost convertite în favoarea statului român.

VEZI AICI DE CE AZAMAT ZHANGULOV A FOST INCLUS PE LISTA FORBES 16 PENTRU 2016

De asemenea, memorandumul prevedea realizarea unui fond de investiții cu o capitalizare inițială de 150 de milioane de dolari și un nivel total al activelor de până la un milliard de dolari, în funcție de condițiile de piață în perioada investițională de 7 ani, care ar fi investit în proiecte din domeniul energetic.

În ceea ce privește banii, nu este o problemă, aceștia sunt securizați.

“Am agreat anul trecut un calendar privind implementarea următoarelor etape. Noul guvern dorește să mențină angajamentele, iar echipa care se ocupă de memorandum este aproape aceeași. Noul ministru este un cunoscător al domeniului și o persoană, din câte am văzut, foarte capabilă să facă lucrurile să meargă. Sunt sigur că tranzacția se va întâmpla în acest an. În ceea ce privește banii, nu este o problemă, aceștia sunt securizați. Mai așteptăm să vedem ce se va întâmpla în privința fondului, deoarece există unele decizii tehnice care trebuie să fie luate de către guvern. Am fost pregătiți să semnăm contractul în decembrie, suntem într-o ușoară întârziere, dar din punct de vedere tehnic se poate întâmpla în orice moment. Văd tranzacția în acest an, sau dacă nu, cu siguranță în prima parte a anului viitor”.

Aflați mai multe despre performanțele operaționale ale KMG International, despre perspectivele prețurilor petrolului, dar și despre rolul pe care România l-ar putea juca în construirea unui nou Drum al Mătăsii, care să lege Asia de vestul Europei din ediția tipărită a Forbes România, care va apărea pe piață pe 22 februarie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii