
„Grupul KMG International (KMGI) aduce la cunoştinţa publicului că tranzacţia privind achiziţia unei participaţii de 51% din acţiunile KMG Internaţional N.V. de către China Energy Company Limited nu va fi finalizată. Data limită până la care părţile ar fi trebuit să îndeplinească toate condiţiile precedente a expirat la 30 iunie 2018, iar părţile nu vor prelungi această dată. Această decizie nu va avea niciun impact asupra operaţiunilor KMG International N.V. şi a subsidiarelor sale care vor beneficia în continuare de tot suportul societăţii mamă, Compania Naţională «KazMunayGas»”, se scrie într-un anunț al KMGI, publicat pe Bursa de Valori București (BVB) și semnat de Alexey Golovin, vicepreședintele Dezvoltare Corporativă al KMGI.
Kazahii au listate la București Rompetrol Rafinare și Rompetrol Well Services.
Primele semnale că această tranzacție va pica au apărut la începutul acestui an, când chinezii au intrat în incapacitate de plată. Atunci, în martie, s-a introdus clauza prin care toate condițiile necesare să fie finalizate până la finele lunii iunie.
În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming (provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei) într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor, reamintește Agerpres.
În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi o bancă activă în Cehia şi Slovacia.
La începutul acestui an, Reuters anunţa că preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice.
Ulterior, în luna mai, o divizie principală a grupului chinez CEFC China Energy nu a reuşit să ramburseze obligaţiuni în valoare de 2,09 miliarde yuani (327 milioane de dolari) care au ajuns la maturitate, ceea ce a ridicat noi semne de întrebare cu privire la viitorul grupului.
Deţinută integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGaz International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.
Tranzacţia cu KazMunayGas este a doua afacere eşuată a celor de la CEFC după participaţia la grupul petrolier rus Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia. Anul trecut, consorţiul format de QIA şi Glencore a decis să cedeze 14,16% din acţiunile Rosneft pe care le deţinea către compania chineză CEFC China Energy pentru 9,1 miliarde dolari. Însă această tranzacţie nu s-a finalizat în condiţiile în care la începutul acestui an preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, a fost investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice.