Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Klaus Johannis: „Virusul e real, nu are culoare politică, nu dispare prin lege sau prin negarea lui”

Președintele Klaus Iohannis a susținut declarații de presă la Palatul Cotroceni, în contextul în care România a înregistrat astăzi cel mai negru bilanț de la debutul pandemiei de coronavirus. „Prin Constituție, în criză sanitară, statul e obligat să ia măsuri. Fac un apel la colaborare loială între instituțiile statului”, a declarat președintele.
 aboneaza-te
Romanian President Klaus Iohannis attending the European Union Council on COVID-19 issues, as video-conference

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

 • -Am transmis Parlamentului o dare de seamă privind acțiunile din timpul stării de urgență. Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile luate în perioada stării de urgență.
 • -Documentul conține propuneri de măsuri pentru provocări similare
 • -Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate de pe întregul mapamond.
 • -Pericolul unei răspândiri masive, care să nu poată fi ținută total sub control, a putut fi evitat prin măsuri ferme.
 • -Unica rațiune a acestor măsuri luate în România a fost evitarea unui scenariu negru
 • -În evaluarea situației și aprecierii stării de urgență din 16 martie am luat în considerare una din caracteristicile României – revenirea celor din diaspora.
 • -A fost nevoie de o intervenție rapidă și coordonată și de un comportament responsabil al cetățenilor.
 • -Evoluția coronavirusului a condus la evidențierea unor carențe majore în special în sistemul sanitar.
 • -A scos la iveală fragilități sistemice și o capacitate administrativă redusă.
 • -Criza a pus o presiune uriașă pe marile sisteme subfinanțate ani la rând.
 • -Instituțiile implicate direct în criză au reușit prin implementarea unor măsuri dure să diminueze efectele COVID.
 • -Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul personalului medical.
 • -A fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți omenești.
 • -Justețea și proporționalitatea măsurilor restrictive au fost întărite de comportamentul cetățenilor.
 • -Prin Constituție, în criză sanitară, statul e obligat să ia măsuri. Fac un apel la colaborare loială între instituțiile statului.
 • -Nu e timpul orgoliilor și disputelor politice. Salvarea vieții românilor trebuie să fie mai presus de orice.
 • -Politicienii din toate partidele treubie să fie la înălțimea funcțiilor.
 • -Românii au nevoie de argumente raționale, solide, de soluțiile cele mai bune pentru societate.
 • -E nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar: virusul e real, nu are culoare politică, nu dispare prin lege sau prin negarea lui.
 • -Fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul legislativ necesar.

Apelul lui Klaus Iohannis pentru români

„Am intrat, de aproape o jumătate de an deja, într-o perioadă cu extrem de multe incertitudini și este absolut normal să resimțim nesiguranță și să ne dorim ca totul să revină cum a fost. Și eu îmi doresc asta. Deocamdată însă acest lucru, din păcate, nu este posibil. Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de normalitate, însă ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi să reușim acest lucru. Oricâte eforturi ar face statul, sănătatea noastră, a tuturor, ține și de conștiința fiecăruia.

Să purtăm mască, să respectăm distanțarea fizică și să ne spălăm des pe mâini! Asta ne spun medicii.

Aceste trei măsuri nu sunt menite să ne facă viața mai grea, ci, dimpotrivă, să ne protejeze. Ele ne asigură libertatea de a face în siguranță aproape toate activitățile de care ne bucuram înainte de pandemie. Să nu pierdem ceea ce am câștigat deja! Suntem o națiune puternică și putem să trecem împreună cu bine și peste această perioadă.

Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate!”, a declarat Klaus Iohannis.

Apelul lui Klaus Iohannis pentru politicieni

„Și, pentru că am ajuns la acest capitol, țin să menționez una dintre marile probleme cu care ne-am confruntat și, iată, ne confruntăm în continuare, anume lipsa unei legislații coerente și bine gândite. Am fost nevoiți să gestionăm această pandemie cu legi slabe și sumar croite, astfel că, în cele mai critice momente sanitare, a trebuit să ajustăm din mers și legislația.

În viața unui stat, există situații excepționale care impun măsuri excepționale, situații în care chiar paradigma acțiunii statale se schimbă. Fără îndoială, regimul stării de urgență a fost gândit de legiuitorul constituant astfel încât să asigure un răspuns prompt la un pericol iminent pentru cetățeni sau chiar pentru însuși statul român. Tocmai din acest motiv, întregul cadru normativ al măsurilor excepționale, pe de o parte, trebuie regândit și aliniat cu arhitectura constituțională, iar, pe de altă parte, trebuie să cuprindă instrumente suficiente pentru o acțiune promptă și eficientă a autorităților.

Prin Constituție, în situații de criză sanitară, statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice. În realizarea acestei obligații, soluțiile legislative, pe lângă faptul că trebuie să asigure un just echilibru între drepturile și libertățile concomitent garantate și protejate de stat, trebuie să asigure și depășirea crizei.

De aceea, în spiritul Constituției, fac un apel la colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieții românilor și protejarea cetățenilor țării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă țară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute.

Vedem permanent în ultimele săptămâni tot felul de contre și dispute despre o măsură sau alta. România și românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, uneori subsumate interesului de campanie, ci de argumente raționale, solide, de disponibilitate de a asculta experții din domeniu și de a găsi soluțiile cele mai bune pentru societate.

Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii