Klaus Iohannis: „Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, conform RRA.
Pachetul de relansare a Uniunii se ridică la mai mult de 1.800 de miliarde de euro, din care 750 sunt pentru iniţiativa de redresare post-COVID-19. Din aceşti bani, 390 de miliarde vor fi acordaţi prin împrumuturi nerambursabile, iar 360 prin credite.
României îi revin aproape 80 de miliarde de euro, o sumă mai mare decât era prevăzută iniţial, însă o mare parte din fonduri este condiţionată printr-un mecanism impus de Olanda. Orice stat membru ar putea să fie sancţionat financiar, dacă nu respecta angajamentele privind reformele interne şi pe de altă parte, statul de drept. Autorităţile române cred însă că nu vor avea probleme şi vor fi, de această dată, gata la timp cu toate planurile de investire a banilor europeni.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a explicat că banii vor ajunge la statele membre, doar dacă acestea respectă obiectivele climatice, de digitalizare și recomandările specifice naționale cuprinse în evaluarea semestrială făcută de Comisia Europeană. La cea mai recentă evaluare a reieșit că deși România a făcut progrese, stăm încă prost la capitolul infrastructură de transport, sistemul sanitar are mari probleme, inclusiv de personal, administrația încă nu este modernizată, există lipsuri în ce privește digitalizarea în mai toate domeniile, educația nu e racordată la cerințele pieței, iar abandonul școlar afectează clasele sociale defavorizate, notează corespondentul Radio România Actualități.