FacebookTwitterLinkedIn

Președintele României și ceilalți lideri europeni care fac parte din așa-numitul format „București 9” au avut consultări cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, care a prezentat rezultatele discuției sale recente cu președintele rus, Vladimir Putin.

Klaus Iohannis consideră că este nevoie de creșterea prezenței militare a NATO și a Statelor Unite în România și în zona Mării Negre.

Președintele american le-a promis membrilor NATO din Europa Centrală capacități militare suplimentare și a declarat clar angajamentul față de Articolul 5 din Tratatul Alianței, care prevede că un atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor.

Anterior, președintele Biden l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că Statele Unite susțin neclintit suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. O oficialitate din Administrația americană a negat că președintele Biden ar fi făcut concesii președintelui rus, Vladimir Putin, după ce unele informații din presă susțineau că Washingtonul ar încerca să convingă Kievul să cedeze o parte din controlul unor teritorii din estul Ucrainei ocupate de separatiștii proruși, notează Rador.