FacebookTwitterLinkedIn

Klaus Iohannis: „După mai multe întâlniri în format videoconferință, iată, ne întâlnim la Bruxelles în format fizic.

Dorim să negociem două teme mari, grele, în legătură cu banii europeni. Este vorba, în primul rând, de bugetul multianual pentru perioada 2020-2027 și aici, pentru România sunt două chestiuni foarte importante.

Noi ținem neapărat să avem o sumă suficient de mare pe coeziune și o sumă suficient de mare pe politică agricolă. Noi avem nevoie de acești bani.

Avem planuri mari, avem nevoie de bani europeni pentru spitale, pentru școli, pentru autostrăzi, pentru căi ferate și multe alte programe care pot fi acoperite din aceste sume.

Evident, pentru agricultură dorim să folosim sume cât se poate de consistente, pentru a moderniza agricultura românească și pentru a obține, sigur, rezultate bune.

Al doilea pachet mare pe care îl negociem astăzi este pachetul destinat revigorării economice. Este un pachet pe care contăm. Sunt bani care vor fi folosiți pentru revigorare economică, pentru refacerea economiei după criza cauzată de COVID-19.

Noi dorim să obținem sume consistente.

Aici avem, pe de o parte, bani care se dau sub formă de împrumuturi, dar o parte, sperăm, și mai mare vor fi bani care nu trebuie returnați – sunt așa-numite granturi, bani pe care îi vom folosi pentru revigorare economică – și pentru firme și pentru modernizări, pentru digitalizare, de asemenea, sperăm, pentru modernizarea întregului sistem educațional, pentru fondul social și multe altele.

În total se negociază sume foarte mari.

Astăzi, poate și mâine, aici, la Consiliul European, eu sunt foarte hotărât să mă bat pentru interesul României, în așa fel încât să obținem un rezultat consistent. Întreaga echipă care mă însoțește și întreaga echipă – și de la Reprezentanţă și cei din ministere – au pregătit materiale suficiente”, conform Radio România Actualități.