FacebookTwitterLinkedIn

”Am intrat, de câteva zile, în cea mai grea etapă a acestei complicate perioade generate de epidemia de coronavirus. Este o etapă pe care, prin măsurile restrictive luate din vreme, am reușit să o întârziem cât mai mult timp posibil. De acum înainte, urmează săptămâni foarte dificile, care vor fi critice pentru sistemul de sănătate din România. Este esențial să fim toți conștienți de acest lucru, pentru că vor veni momente cu o mare încărcătură emoțională, care ne vor testa solidaritatea și unitatea”, a declarat președintele României.

Bilanțul deceselor provocate de noul coronavirus în România a ajuns la 116, fiind confirmate alte 3.183 de cazuri de COVID-19 pe teritoriul României.

”Oare câte victime va mai face epidemia? Nu știm! Dar știm sigur că depinde de noi să avem cât se poate de puține! Dacă nu respectăm cu strictețe toate măsurile impuse de autorități, pierderile de vieți omenești vor din ce în ce mai multe și cazurile grave, care necesită tratament medical intensiv, se vor înmulți. Pandemia care afectează întreaga lume este una severă și fiecare zi este o cursă contra cronometru pentru a salva viețile semenilor noștri. Trebuie să câștigăm această bătălie, o luptă pe viață și pe moarte, și de aceea măsurile de distanțare socială deja implementate trebuie să rămână în vigoare până când pericolul provocat de acest virus va trece. Nimeni, vă spun, nimeni nu va fi cu adevărat în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță”, a atras atenția Klaus Iohannis.

Totodată, președintele României i-a îndemnat români să stea acasă, iar celor din Diaspora le-a cerut să nu vină în țară de sărbători.

„Se apropie cele mai importante sărbători creștine, ale luminii, ale solidarității și bunătății, pe care oamenii le celebreza în mod firesc, an de an, alături de familie, de cei apropiați. Fac un apel către românii din Diapora, dar care mă umple de tristețe: nu veniți anul acesta acasă de sărbători, este important să înțelegeți că revenirea în țară poate fi extrem de periculoasă atât pentru voi, cât li pentru cei la care tineți. (…) Vom fi alături de cei dragi, dar la distanță, vom face aceste sacrificii dureroase pentru a putea fi din nou împreună mai târziu. (…) Este o dramă reală pentru credincioși să nu poată merge la biserică, dar această perioadă dificilă va trece și ne vom reuni în biserici cu și mai multă credință. Nu există altă cale decât aceea de a sta acas”, a adăugat președintele.