Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Klaus Iohannis, despre măsurile anunțate de Guvern: Aruncă economia în aer

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă anunţată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care "introduce noi taxe şi impozite", aruncă economia în aer.
klaus iohannis

“Cu toţii am aflat, probabil majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru a introduce noi taxe şi impozite. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmaţie pe care a făcut-o doamna prim-ministru în discursul după aprobarea Guvernului din Parlament, deci discursul inaugural. Spune doamna prim-ministru acolo: ‘Ţineţi minte, nu vom introduce noi impozite şi taxe’. Ei, iată că a trecut nici un an şi introducem noi impozite şi taxe. Această ordonanţă de urgenţă nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic, nici măcar din mediul instituţional al statului. Acest proiect nu are o analiză de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite până acum, aruncă în haos economia. Se prevede acolo supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti cu toţii mai mult pentru curent şi pentru gaz. (…) În acelaşi timp, am primit asigurări de la responsabili din domeniul telecomunicaţiilor că această chestiune îi va afecta şi pe ei şi, cu siguranţă, vom plăti mai mult pentru telefonie, pentru internet, şi aşa mai departe. Este doar începutul”, a afirmat președintele României.

De asemenea, Klaus Iohannis i-a îndemnat pe guvernanţi să se răzgândească în privinţa acestei ordonanţe, precizând că toate companiile vor fi afectate.

“Pe scurt, ne aşteptăm ca toate să se scumpească, acesta va fi efectul acestei ordonanţe. Se introduc nenumărate modificări, schimbări şi adaptări în ultimul moment, fără consultări, fără o dezbatere transparentă şi fără o analiză de fundamentare. Se introduce un nou concept – taxa din lăcomie. Din lăcomia pesediştilor de a lua bani mai mulţi pe care îi vor gestiona aşa cum consideră dumnealor. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia şi, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor, fiindcă, în definitiv, astfel de măsuri prost gândite, aduse în ultimul moment, vor fi suportate şi plătite de oamenii de rând. Acest lucru nu trebuie să se întâmple şi fac apel la Guvern să se răzgândească în privinţa acestei ordonanţe, să o pună în discuţie, să o negocieze cu patronatele, cu sindicatele, şi, după o analiză profundă şi discuţii, să revină cu o formă care este sustenabilă”, a precizat preşedintele.

Pe fondul măsurilor fiscale anunțate de Guvern, piața de capital a pierdul în câteva ore tot ce a acumulat pe parcursul anului. Principalii indici ai Bursei de Valori București au scăzut puternic astăzi, indicele BET înregistrând o scădere de peste 11% față de ziua precedentă.

Scăderea are loc în contextul în care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie, printre care se numără o contribuție de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale sau controlul prețurilor pe piața de electricitate. În plus, participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.

Citește și Bursa de Valori București pierde într-o singură zi cât a acumulat în tot anul și își exprimă îngrijorarea față de schimbările planificate de Guvern 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii