Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Klaus Iohannis de Ziua mondială a mediului: Ecosistemele din România sunt sub presiune mare din cauza deșeurilor

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, cu ocazia Zilei mondiale a mediului înconjurător, că ecosistemele din România sunt sub presiune mare din cauza deșeurilor pe care le găsim mult prea des în natură, subliniind că sunt necesare „măsuri imediate, la nivel național și internațional”.
klaus iohannis

Președintele a declarat că autoritățile trebuie să rezolve rapid situația gropilor neconforme și ilegale de gunoi și să creeze un cadru legislativ și infrastructural pentru a capta deșeurile în economia circulară.

„Avem o țară foarte frumoasă, dar în nenumărate locuri plină de deșeuri. Ecosistemele din România sunt sub presiune mare din cauza deșeurilor pe care le găsim mult prea des în natură. Sunt ambalaje lăsate în parcuri, pet-uri aruncate în șanțuri în drum spre stațiunile montane, materiale de construcție lăsate pe câmpuri, piese de mobilier abandonate la margine de drumuri.

Autoritățile trebuie să pună la dispoziție sisteme și insule de colectare selectivă a deșeurilor ușor accesibile cetățenilor, iar cetățenii să conștientizeze cât de important este să facă efortul de a preda deșeurile în locurile amenajate. De asemenea, autoritățile trebuie să rezolve rapid situația gropilor neconforme și ilegale de gunoi și să creeze un cadru legislativ și infrastructural pentru a capta deșeurile în economia circulară”, afirmă șeful statului.

Klaus Iohannis subliniază că sunt necesare „măsuri imediate, la nivel național și internațional”.

„Dacă generațiile trecute au considerat că sunt îndreptățite să exploateze discreționar natura, noi putem fi generația care ajută natura să se însănătoșească. Responsabilitatea este a noastră, a tuturor. La nivel individual, trebuie să schimbăm modul în care consumăm și să ne comportăm zi de zi reducând impactul pe care acțiunile noastre îl au asupra mediului înconjurător. Companiile trebuie să adopte modele de business verzi, iar fermierii și producătorii mijloace de producție mai sustenabile. Guvernul, la rândul său, are obligația de a investi în protejarea și refacerea ecosistemelor, iar școala de a pregăti viitori adulți activi, responsabili cu mediul înconjurător și implicați în acțiuni pentru binele Planetei”, afirmă președintele.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii