Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Kiwi Finance a intermediat credite ipotecare de 100 milioane lei în prima jumătate a anului

În prima jumătate a anului, volumul creditelor ipotecare standard al companiei de brokeraj Kiwi Finance a totalizat 100 milioane lei, ceea ce, raportat la totalul creditelor de acest tip, recent publicate de către Banca Națională a României (BNR), înseamnă 5% din volumul înregistrat la nivel național, de două miliarde lei pe primele șase luni ale acestui an.
broker

Mai exact, un credit ipotecar, din 20, obținut pe plan local, în primele șase luni ale anului, a fost intermediat de Kiwi Finance.

BNR a raportat credite de achiziție (ipotecare și programul Prima Casă) pe total sistem bancar, acordate în prima jumătate a lui 2015, de 4,6 miliarde lei, din care total credite Prima Casă însumează 2,6 miliarde lei, iar total credite ipotecare standard 2 miliarde lei.

„Pentru creditele ipotecare cererea a crescut cu peste 50% față de aceeași perioadă a anului trecut, datorită scăderii dobânzilor, creșterii încrederii populației și randamentelor interesante ale pieței imobiliare. Estimăm că acest trend se va menține în absența unor perturbații economice majore interne sau internaționale”, spune Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Comparativ cu 2014, analiza evoluției creditelor la nivel național arată că ponderea creditelor acordate în cadrul programului Prima Casă a scăzut de la 60,3% în primul semestru (S1) din 2014 la 56,5% în S1 din 2015. Mai precis, ponderea creditelor Prima Casă a scăzaut în favoarea creditelor ipotecare standard într-un timp relativ scurt în care ofertele ipotecare în lei au devenit mai atractive decât cele în euro, potrivit CEO-ului companiei.

În ceea ce privește creditele de achiziție, atât la Prima Casă cât și la creditele ipotecare, au crescut cu aproximativ 56% față de perioada similară a anului trecut.

Creditele acordate în cadrtul programului Prima Casă au crescut, ca volum, cu 46% față de 2014, iar creditele ipotecare standard aproape că s-au dublat față de anul trecut, creșterea însemând circa 70%.

Din punct de vedere al costurilor, anul 2015 a înregistrat cele mai scăzute niveluri ale dobânzilor anuale și, respectiv, dobânzilro anuale efective (care includ alte cheltuieli și comisioane bancare atașate unui credite) care au atins minime istorice. Media acestora se situează în jurul valorii de 4% la creditele în lei, respectiv 5% la creditele în euro.

Kiwi Finance, deținută de fondul de investiții Oresa, a fost înființată în 2003 și până în prezent,  a intermediat credite în valoare de 720 milioane de euro, pentru aproximativ 164.000 de clienți, fiind prezetă în 31 de orașe ale țării.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii