
KIWI Finance a intermediat în 2016 credite în valoare de 450 milioane lei, în creștere cu 10% față de 2015 și a consemnat o cifră de afaceri de 10,97 milioane lei, mai mare cu 18% față de anul anterior. ”Pentru KIWI Finance, 2016 a fost cel mai bun din ultimii șapte ani, ne-am depășit obiectivele și am atins o cotă de piață de 6% din total piață bancară pe segmentul creditelor ipotecare standard”, declară Anca Bidian, CEO KIWI Finance.
Din totalul creditelor intermediate anul trecut, 67% au fost credite ipotecare standard, 26% credite de nevoi personale fără garanții, 3% credite Prima Casă și 4% credite pentru IMM-uri.
Citiți și: Cu ochii pe ban(cher)i
Principalul vector de creștere a fost creditul ipotecar standard, pe cei 2 indicatori: 28% creștere a volumului de credite acordate, respectiv 21% creștere a numărului de clienți. Creditul ipotecar mediu a crescut cu aproape 7% în 2016 față de anul anterior ceea ce este în linie cu creșterea prețului imobilelor la nivel național.
“Anul 2016 a fost marcat, așa cum ne așteptam și chiar ne-am obișnuit, de interferențele politice ale unui an electoral, cu dezbateri, inițiative și legiferări de multe ori invazive. Observăm că în acest context intern și pe fondul politicii europene de suprareglementare a serviciilor financiare, industria bancară din România și-a mărit viteza de reacție, însă terenul de joc este din ce în ce mai mic. Cererea solvabilă a crescut constant și consistent, iar oferta este relativ constantă. Acest lucru a condus la o competiție de prețuri ceea ce e bine, dar nu e suficient pentru o creștere organică și sustenabilă a gradului de intermediere financiară, încă cel mai mic din Europa”, comentează Anca Bidian.
Studiu: Unul din trei români, interesat de tranzacții imobiliare
Pentru 2017, strategia KIWI Finance în 2017 are trei direcții majore: digitalizarea serviciilor KIWI Finance, dezvoltarea rețelei de reprezentanți Kiwi și creșterea performanței prin eficientizarea proceselor și reducerea birocrației. Reprezentanții brokerului de credite spun că 2017 va fi “Anul miliardului”, în care KIWI Finance va depăși un miliard de euro credite intermediate de la înființare (2003) până în prezent.