FacebookTwitterLinkedIn

Summit-ul, care durează două săptămâni, are ca subiect central prelungirea Protocolului de la Kyoto, a cărui primă perioadă de angajament (2008 – 2012) expiră în acest an.

KDF Energy se alătură, astfel, celor câteva mii de participanți din aproape 200 de țări, reprezentanți guvernamentali, ai mediului de afaceri, ai celor mai importante organizații de mediu non-guvernamentale, ai institutelor de cercetare și ai mass-media.

Principalul subiect pe agenda conferinței de la Doha, care se desfășoară între 26 noiembrie – 7 decembrie, îl reprezintă adoptarea la nivel înalt a amendamentelor negociate anterior la Cancun și Durban în ceea ce privește stabilirea celei de-a doua perioade de angajament referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în statele semnatare ale Protocolului de la Kyoto. De asemenea, se vor negocia și regulile privind implementarea efectivă a acestei noi perioade, începând cu 1 ianuarie 2013.

Piața certificatelor de emisii de dioxid de carbon își are rădăcinile în 1997, când a fost semnat – de către 183 de țări, cea mai notabilă excepție fiind SUA – Protocolul de la Kyoto.

ONU a emis, înainte de conferință, un raport prin care a atras atenţia guvernelor că eforturile pentru combaterea încălzirii globale nu sunt suficiente și că se impune  adoptarea unor măsuri urgente, menite să modereze efectele schimbărilor climatice.

Prin directiva UE 20/20/20  se prevede reducerea cu 20%, până în 2020, a emisiilor de CO2 (față de 1990) și creșterea până la 20% a ponderii de energie regenerabilă în totalul produs în UE.

O temă sensibilă a negocierilor de anul acesta de la Doha o reprezintă și reportarea surplusului de Unități ale Cantității Atribuite (AAU – Assigned Amount Unit), din prima în a doua perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto (dacă acesta va continua în perioada 2013 – 2020). Miniștrii delegați la Doha vor trebui să mai decidă și asupra implementării suportului financiar promis țărilor în curs de dezvoltare.

Casiana Fometescu, reprezentant KDF Energy la Summit-ul ONU, declară: “România urmează linia impusă de Uniunea Europeană în ceea ce privește problemele de mediu la nivel global. Ceea ce e important pentru noi, în momentul actual, este decizia referitoare la AAU-uri. În cazul în care se va decide să nu se reporteze certificatele AAU din prima în ceea de-a doua perioadă, fapt sutinut chiar de statele dezvoltate ale UE, România va pierde aproximativ 300 de milioane de AAU-uri, cantitatea  pe care nu a reușit să o valorifice, deși au existat în trecut oportunități la prețuri chiar de 8 sau 9 euro/certificat. Altfel spus, dacă România și-ar fi vândut atunci drepturile nefolosite de emisii ar fi încasat peste 2,4 miliarde de euro, bani gratuiți“.

Fiind membru al Asociației Internaționale de Tranzacționare a Emisiilor (IETA – International Emissions Trading Association) din 2010, KDF Energy este singura companie privată din România acreditată de către Națiunile Unite să participe, ca observator, la Conferinţa de la Doha privind schimbările climatice.

KDF Energy este principalul jucător în tranzacționarea certificatelor de carbon (CO2) din România. Înființată în 2002, compania cu capital românesc este implicată în demersurile globale de protecție a mediului, inclusiv prin inițiative de reducere și optimizare a emisiilor de gaze nocive, generate de dezvoltarea activității industriale.

Din 2009, KDF Energy s-a extins la nivel internațional prin deschiderea de reprezentanțe regionale în Grecia (Atena), Lituania (Kaunas) și Bulgaria (Plevna). În prezent, KDF Energy dezvoltă o serie de proiecte de investiții în domeniul energiei regenerabile, în special în energie eoliană (un parc eolian de 81 MW, în Dobrogea) și valorificarea resurselor de biomasă (o centrală electrică de 4,2 MW, în Vâlcea).

De asemenea, KDF Energy deține expertiză în tranzacționarea certificatelor verzi și tranzacționarea energiei pe piața românească. Compania a încheiat anul 2011 cu o cifră de afaceri de aproximativ 70 de milioane de euro.