
Premiul Nobel pentru Literatură este acordat pentru întreaga creație literară din viața unui scriitor, Academia Suedeză fiind responsabilă cu analizarea operelor finaliștilor timp de câteva luni.
Anul acesta, premiul este acordat scriitorului de origine japoneză Kazuo Ishiguro, care a debutat în literatură la 28 de ani, în 1982, cu romanul „Amintirea palidă a munților”, urmat de „Un artist al lumii trecătoare” în 1986 și cel mai recent „Uriașul îngropat”, în 2015. În 1989 a scos romanul „Rămășițele Zilei”, care a fost ecranizat în 1993, avându-l pe Anthony Hopkins în rolul principal, plasat în atmosfera dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Opera sa adună în total opt romane, la care se adaugă scenarii pentru mai multe producții de televiziune și cinematografie, scriitorul preferând teme precum memoria, timpul și propria deziluzie.
De-a lungul anilor a câștigat și alte premii precum The Winifred Holtby Prize of the Royal Society of Literature pentru romanul „Amintirea palidă a munților”, marele Book Prize pentru cartea „Rămășițele Zilei”, dar și distincții din partea oficialităților, printre care se numără Officer of The British Empire for Services to Literature în 1995 și Ordinul de Chevalier des Arts et des Lettres din partea statului francez, în 1998.
Citește și Premiul Nobel pentru Literatură 2016: Bob Dylan
Stilul său este caracterizat ca fiind un „amestec al operelor lui Jane Austen și Franz Kafka, la care trebuie adaugat și câte puțin din Marcel Proust, dar nu prea mult, obținând astfel operele lui Kazuo Ishiguro”, declară Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze. Tot ea adaugă că „scriitorul este interesat să înțeleagă trecutul, pentru a explora tot ce trebuie dat uitării, în primul rând pentru a putea trăi ca individ, dar și ca societate.”