FacebookTwitterLinkedIn

Statul Kazahstan și un grup de jucători majori din industria de petrol și gaze, condus de Chevron, au aprobat marți un plan în valoare de 36,8 miliarde de dolari pentru a crește producția zăcământului de la Tengiz, potrivit Ministerului Energiei din Kazahstan și partenerilor săi străini, conform Reuters, citată de ediția online a Daily Mail.

Uriașul zăcământ, unul dintre cele mai mari din lume, generează mai mult de o treime din producția de țiței din Kazahstan, țară care este cel mai mare producător de petrol din spațiul ex-sovietic după Rusia.

Citește și: Rompetrol, chinezii și inovația

Conform Planului, producția de la Tengiz, în care Exxon Mobil și Lukoil au de asemenea acțiuni, va crește la 39 de milioane de tone pe an (850.000 de barili pe zi) până în 2022, față de 27 de milioane de tone anual în prezent. Astfel, la momentul de vârf, producția de la Tengiz va fi aproximativ egală cu cea a Marii Britanii din prezent.

”Astăzi suntem martorii unui eveniment istoric nu doar pentru sectorul de petrol și gaze, dar pentru întreaga țară”, a declarat reporterilor din Astana Kanat Bozumbayev, ministrul kazah al Energiei, în timp ce stătea alături de șefi executivi ai Tengizchevroil, joint venture-ul care operează zăcământul, și ai companiilor partenere.

Bozumbayev a spus că această creștere a producției va genera un plus de taxe în valoare de 120 de miliarde de dolari până în 2033, când expiră contractul pentru exploatarea zăcământului.

Într-o declarație separată, reprezentanții Chevron au spus că bugetul total al proiectului include suma de 27,1 miliarde de dolari pentru facilități, 3,5 miliarde pentru puțuri și 6,2 miliarde pentru situații de urgență.

Chinezii de la CEFC au cumpărat Rompetrol

Ted Etchinson, director general al Tengizchevroil, a spus reporterilor din Astana că proiectul va fi finanțat din fonduri proprii, contribuții de la parteneri și împrumuturi.

Statul Kazahstan deține 20% din afacere prin KazMunayGaz. Chevron deține 50%, Exxon Mobil – 25%, iar Lukarco, aflată sub control rusesc prin Lukoil, restul de 5%.

Țițeiul reprezintă principalul produs de export al Kazahstanului și națiunea de 18 milioane de locuitori a reușit să-și tripleze producția de la momentul câștigării independenței în 1991, desi unele zăcăminte au atins maturitatea și au înregistrat un declin natural.