FacebookTwitterLinkedIn

„Grădinescu”, cum este denumit proiectul dezvoltat de Kaufland, constă într-o rețea de nouă grădini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland, patru în parcările sau în spatele magazinelor și două în școli din Capitală.

Primul magazin Kaufland cu acoperișul și exteriorul deja transformate în grădini urbane este cel din bd-ul Bucureștii Noi, iar până la toamnă vor fi dotate și cele din strada Barbu Văcărescu, din cartierele Tudor Vladimirescu, Apărătorii Patriei și din școli.

Citește și: SMARTREE: Care sunt joburile bine plătite pe care le pot accesa românii din Diaspora la întoarcerea în țară

Prima grădină urbană amenajată din cadrul magazinului din Bd-ul Bucureștii Noi are 2.300 de metri pătrați și este destinată pentru a fi folosită de către comunitate, oamenii din vecinătatea magazinului având posibilitatea să își adopte propria parcelă de grădină pe care să o îngrijească, iar grădina va deservi și ca spațiu de învățare pentru școlile și grădinițele din zonă.

Șapte din zece români practică agricultura urbană

Recent, compania a realizat un studiu privind răspândirea grădinăritului urban în România. Potrivit sondajului, șapte din zece români practică agricultura urbană, cultivând la domiciliu legume, verdețuri sau fructe, din dorința de a se bucura de propriile culturi, naturale.

Dintre aceștia, peste jumătate aleg să cultive verdețuri (57% respondenți), în timp ce 39% cultivă fructe, iar 27% cultivă legume, unii combinând mai multe tipuri. Plantele cel mai des cultivate de români în urban sunt căpșunile (25%), lămâile (20%), urmate de roșii, cartofi, pătrunjel, cimbru și rozmarin.

Citește și: Impact Hub Bucharest se mută în Timpuri Noi Square, într-un spațiu de 2,5 ori mai mare decât cel de la Unirii

Balconul este locul preferat pentru agricultură urbană de aproape 50% dintre români, în timp ce 14% cultivă în fața blocului, 8% la periferia orașului, iar restul nu găsesc un loc în oraș, orientându-se spre parcele din afara acestuia.

Grădinile urbane amenajate în cadrul hipermarket-urilor Kaufland sunt comestibile și decorative, pe diferite tematici, în funcție de magazine, cu legume și fructe, plante aromatice, exotice, livezi, solarii, sere, parcele care pot fi adoptate de membri ai comunității vecine, pajiști cu flori, dar și mini-iazuri, ochiuri de apă pentru păsări, hotel de insecte și spații de co-working, evenimente și de relaxare.

De asemenea, de-a lungul anului, grădinile vor găzdui activități de semănare și grădinărit, dar și de relaxare, precum picnicuri sau vizionări de filme la cinematograful în aer liber, dar și cursuri educaționale desfășurate în grădină de specialiștii Institutului partener, pentru copii și adulți.