FacebookTwitterLinkedIn

Experții Kaspersky, companie globală de securitate cibernetică, au analizat site-urile web de phishing legate de Jocurile Olimpice concepute pentru a fura acreditările utilizatorilor. Aceștia au găsit pagini false care oferă difuzarea diferitelor evenimente olimpice, vânzarea de bilete, diverse cadouri și chiar vânzarea primei monede virtuale false a Jocurilor Olimpice.

Infractorii cibernetici folosesc următoarele scheme de fraudă online:

  • Live Streams

Experții Kaspersky au găsit diverse pagini de phishing care oferă difuzarea Jocurilor Olimpice. Unele dintre acestea cer ca oamenii să se înregistreze înainte de a le urmări si, de obicei, după ce un utilizator își introduce datele personale, acesta poate fi redirecționat către o pagină care distribuie diferite fișiere rău intenționate. Utilizatorii instalează astfel programe malware si permit hackerilor să folosească datele în diferite scopuri rău intenționate, ori le pot vinde pe Dark Web.

Exemplu de pagină de phishing care oferă difuzarea live a Jocurilor Olimpice
  • Bilete false

Atacatorii cibernetici încă folosesc metodele de fraudă bine testate, cum ar fi vânzarea de bilete la evenimente offline.

  • Pagini deghizate în cele oficiale 

Au fost descoperite exemple de pagini de phishing deghizate în cele oficiale, cum ar fi o pagină care pretinde a fi un site oficial pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 și o pagină care o imită pe cea a Comitetului Olimpic Internațional. Ultimul, de exemplu, colectează acreditările MS Services ale utilizatorilor.

  • Cadouri

Au fost descoperite, de asemenea, si pagini de phishing care enunțau câștigarea un televizor, ideal pentru a urmări Jocurile Olimpice. Acest lucru este destul de popular și, de obicei, fiecare utilizator devine câștigător; însă, pentru a primi premiul, trebuie să plătească o taxă de livrare.

  • Jetonul Jocurilor Olimpice

În cele din urmă, cercetătorii Kaspersky au găsit prima monedă virtuală falsă – menită să contribuie la un fond de sprijin pentru sportivii olimpici. Dacă un utilizator cumpără jetonul, escrocii pretind că oferă sprijin financiar pentru sportivii talentați care au nevoie din întreaga lume.