Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Kartingul clădește curaj și încredere în sine

Kartingul este „un sport cu motor“ distractiv, interactiv și foarte potrivit chiar și copiilor. Pentru că, în definitiv, kartingul este despre reflexe, concentrare, agilitate, responsabilitate, adrenalină, siguranță, curaj, încredere în sine și mult fair-play. Și ar mai fi de adăugat - energie și stare de bine. Foto: Marius Michailov
SKY_1882x

Dragostea pentru karting se poate dezvolta rapid, de la o vârstă fragedă. Acest sport le oferă copiilor – fete și băieți, deopotrivă – șansa de a se distra și a învăța, în egală măsură. Pe lângă deprinderea unor abilități tehnice și reflexe specifice condusului în siguranță, kartingul le poate oferi copiilor și multe alte beneficii.

Conducerea unui kart îi învață pe copii cum să controleze mașina cu precizie, ceea ce contribuie la îmbunătățirea abilităților esențiale de gândire critică și de luare a deciziilor. Pe scurt, kartingul este un sport minunat pentru creier! Apoi, cursele de karting sunt o modalitate bună de a le arăta micuților conducători cât de importantă este practica și perseverența pentru obținerea unui rezultat.

Acest lucru ajută la dezvoltarea anumitor calități precum disciplina, responsabilitatea și concentrarea. Evident, copiii își dezvoltă mult și abilitățile de coordonare, incluzând o manevrabilitate bună și coordonarea mână-ochi. Kartingul îi învață cum să stăpânească volanul și le oferă șansa să dobândească competențe noi, contribuind la dezvoltarea abilităților motorii grosiere. Și foarte, foarte important, kartingul îi învață pe copiii despre siguranță. De fiecare dată când merg pe un circuit, ei re-învăță toate măsuri de siguranță oferite de instructori până le devin reflex.

Despre lumea mirifică a kartingului, beneficiile acestui sport și micii campioni, am vorbit cu Tina și Robert Drăgan, instructori la Clubul de Karting București. Am aflat de la ei că viitorul este kartingul electric și că orice copil care practică acest sport devine un adult responsabil.

 Ce este kartingul electric?

Kartingul face parte din categoria auto-moto și  poate fi practicat de copii începând de la vârsta de 5 ani. Ceea ce facem noi, E-Karting competițional, este ultima tendință mondială. Și ne mândrim că România a fost și este prima țară din lume la karting electric competițional pentru copiii cu vârste între 5 și 12 ani.

 Ce beneficii aduce copiilor practicarea acestui sport?

 Kartingul îi ajută pe copii să-și dezvolte reflexele, intuiția, concentrarea și gândirea strategică.  În karting, nu e suficient să mergi, pur și simplu, pe un circuit. Important este să știi când să accelerezi și când să frânezi, când să depășești și când să rămâi în coloană. Iar ceea ce învață copiii acum la karting vor descoperi – mai târziu – la ora de fizică din clasa a VII-a.

 Ce abilități dezvoltă acest sport?

Pe pistă, copiii se transformă, scot la iveală abilități neștiute; astfel, kartingul devine o experiență care-i crește, le consolidează stima de sine și curajul! Tehnic, ei vor fi pregătiți să facă față provocărilor din trafic, pe orice tip de carosabil și vor fi șoferi abili și responsabili. Noi, ca instructori, avem un mare respect pentru ceea ce reușesc copiii să facă pe pistă! 

 Este un sport potrivit copiilor timizi sau celor cu inițiativă?

Cred că e mai important să vrea copilul să practice karting, decât temperamentul pe care îl are. Am întâlnit copii timizi care au prins curaj pe pistă și, invers, copii aparent dezinvolți care, pe pistă, au fost sfioși. Însă nu e o regulă. Important este să-i placă ceea ce face. În general, copilul împins de la spate – indiferent de sportul pe care-l practică – nu va avea rezultate.

 Există pericole de accidentare în acest sport?

Există incidente, ca în orice sport, însă copiii au echipament special și nu resimt atingerile ușoare. Tot ce se poate întâmpla pe o pistă este să iasă în decor.

După ce criterii se măsoară competența în karting?

Competența în karting, pentru copiii de 5-12 ani, se măsoară exclusiv pe bază de instincte și intuiție. Contribuția părinților pentru o sesiune de antrenamente (aprox. 2 ore) este de 135 lei (5-8 ani) și 180 lei (8-12 ani). Spunem „contribuție“ deoarece costul real este între 600 și 900 lei, diferența fiind suportată de parteneri, sponsori și cofinanțatori, cei mai importanți fiind primăriile marilor orașe care sprijină E-Kartingul în organizarea competițiilor stradale.

 Lecția pe care o învață copilul practicând Karting este…

Înainte de orice, acest sport îi învăță pe copii că ei sunt cei care controlează viteza și, nicidecum, invers. Apoi sunt lecții de curaj, de responsabilitate, de asumare a deciziilor. Kartingul este un sport complex, care oferă multe lecții celor care-l practică.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii