FacebookTwitterLinkedIn

Rise Project informează că documentele aparțin Mossack Fonseca, o firmă de avocatură și de servicii juridice, cu sediul central în Panama și cu filiale în peste 35 de țări. „Casa de avocatură este unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan și structuri offshore care ascund adevărații beneficiari și bunurile lor.”, iar companiile în cauză sunt „principalele instrumente folosite pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită și multe alte inginerii financiare.” Reporterii Rise Project arată că este vorba despre oameni simpli care din lipsă de bani sunt dispuși să lucreze pentru firme care oferă servicii offshore prin a-și asuma rolul de paravan pentru alte afaceri controversate.

Numele firmei apare în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piața internațională de artă, dar și în alte afaceri.

Baza de date Panama Papers conține informații despre mai mult de 200.000 de entități offshore, conectate la persoane din întreaga lume. Informațiile sunt email-uri, copii după pașapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilități, formulare bancare și mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Până în prezent, compania Mossack Fonseca a servit „suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat”, mai notează Rise Project, printre care doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului și Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

Documentele mai oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni și demnitari din întreaga lume. În baza de date Panama Papers apare și nunele fotbalistului Lionel Messi, care deține o companie în Panama, Mega Star Enterprises Inc., înregistrată de Mossack Fonseca în anul 2012. În prezent, afacerile fotbalistului se află în atenția Fiscului spaniol.

În arhiva Mossack Fonseca sunt regăsite și numele unora dintre partenerii de afaceri ai președintelui rus Vladimir Putin, care au ascuns cel puțin două miliarde de dolari în bănci și companii fantomă, în urma a zeci de tranzacții.

Și Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, este implicat. Rise Project susține că în 2014, în regiunea ucraineană Donbas, reprezentanții președintelui încearcau să găsească o copie a unei facturi la utilități necesare pentru înregistrarea unei companii offshore în Insulele Virgine Britanice, mai arată documentele.

În Islanda, documentele mai dezvăluie cum primul ministru Sigmundur David Gunnlaugsson și soția sa au deținut în secret o companie offshore care a investit milioane de dolari în oblicgațiuni, în timp ce Islanda se confrunta cu criza financiară.

Totodată, Rise Project mai informează că birourile casei de avocatură au depozitat în ultimii 20 de ani și secretele unor mai mari afaceri din România. Printre clienții români ai Mossack Fonseca se află miliardarul Frank Timiș, oamenii-cheie din privatizarea Alro și alți afaceriști din România, pe care Rise Project îi va prezenta în zilele următoare.

VEZI ȘI: MĂRIREA ȘI DECĂDEREA LUI FRANK TIMIȘ

Documentele mai expun companii offshore controlate de către regele Arabiei Saudite și copiii președintelui din Azerbaidjan, care include „cel puțin 33 de persoane și companii aflate pe lista neagră a guvernului SUA, acuzate, între altele, de legături cu cartelurile mexicane de droguri, cu organizații teroriste precum Gezbollah sau cu regimuri opresive precum Coreea de Nord sau Iran. Una dintre aceste companii a furnizat combustibil pentru aeronavele pe care guvernul sirian le-a folosit pentru a-și bombarda propriii cetățeni”, mai notează Rise Project.