FacebookTwitterLinkedIn

Ei bine, faptul că fondatorii acestor proiecte sunt absolvenţi ai şcolii de antreprenoriat Start Me Up, proiect al organizaţiei Akcees care ajută tinerii pasionaţi de antreprenoriat să îşi transforme ideile în afaceri de succes.

Melania Galea şi Sebastian Mărăloiu s-au cunoscut în urmă cu doi ani la prima ediţie a şcolii de antreprenoriat şi au făcut parte din aceeaşi echipă. Proiectul lor, Bring A Band, era singura platformă de petiţii online pentru a aduce artiştii tăi favoriţi la tine în oraş. Au continuat să dezvolte conceptul şi după absolvirea şcolii de antreprenoriat, însă au înţeles la scurt timp după aceea faptul că nu exista o nevoie reală pe piaţă pentru un astfel de produs.

Nu s-au lăsat însă descurajaţi de acest prim eşec şi au continuat să meargă pe drumul nebătătorit al antreprenoriatului, de data aceasta separat. În căutare de parteneri de afaceri, Sebastian a participat la Idea Exchange, eveniment de networking al organizaţiei Akcees, unde l-a întâlnit pe Manu. Aveau competenţe complementare şi împărtăşeau pasiunea pentru antreprenoriat şi dorinţa de a crea un produs cu potenţial disruptiv la nivel global, aşa că următorul pas a fost unul firesc: au început să lucreze împreună.

Prima încercare: YouReply, o reţea socială de întrebări şi răspunsuri care profita de oportunitatea ivită pe piaţă o dată cu anunţarea închiderii Formspring. Au reuşit să creeze un produs minim viabil în doar două săptămâni şi au atras peste 14000 de utilizatori, însă aventura lor avea să se sfârşească atunci când Formspring a anunţat faptul că îşi va continua activitatea. Nici asta nu i-a descurajat pe tinerii antreprenori: au învăţat lecţii importante şi au început să dezvolte un nou proiect, de această dată o aplicaţie mobilă adresată tinerilor cu vârste între 13 şi 17 ani care îi ajută să vadă care dintre prietenii lor de Facebook îi plac.

Blushr s-a bucurat de succes încă de la primii paşi. Startup-ul a fost selecţionat printre cele 32 de echipe finaliste ale How to Web Startup Spotlight, competiţie şi program de mentorat adresat celor mai performante echipe din Europa de Sud-Est, şi a fost acceptat ulterior în programul de accelerare ESpark din Scoţia, unde a primit o investiţie iniţială de 60.000 USD. Astăzi, Sebastian şi Manu lucrează la dezvoltarea BlushR şi sunt în discuţii pentru a obţine cea de a doua rundă de investiţii.

La Cluj, Melania Galea a continuat şi ea să îşi urmeze pasiunea. Având un loc de muncă full-time, a ales să îşi dedice timpul liber pentru a dezvolta propria afacere. Aşa s-a născut Catwalk15, o comunitate a pasionaţilor de modă care pune faţă în faţă oamenii în căutare de sfaturi şi experţii avizaţi să le ofere, toate acestea într-o manieră gamificată care oferă beneficii utilizatorilor. Principiul din spatele Catwalk15 e simplu: încarci în aplicaţie o fotografie cu ţinuta pe care te gândeşti să o porţi şi ceri validarea comunităţii de la care primeşti sfaturi în timp real. Beneficiul? Nu mai eşti nevoit să iei decizii legate de modă şi stil de unul singur şi poţi descoperi noi tendinţe şi inspiraţie urmărind alţi utilizatori.

Catwalk15 s-a lansat oficial în această lună şi a reuşit deja să atragă un număr impresionant de utilizatori şi feedback foarte bun din partea comunităţii, aşa că suntem convinşi că vom auzi în curând şi alte veşti bune de la fondatori. Melania cu siguranţă nu se opreşte aici, iar în paralel lucrează la dezvoltarea unui marketplace cu obiecte pe care utilizatorii le pot personaliza şi tipări 3D.

Iar poveştile frumoase continuă! Lucian Dobrotă şi Vlad Dinescu, absolvenţi ai celei de a doua ediţii a şcolii de antreprenoriat, au ales să rezolve o problemă concretă pe care o au studenţii din provincie: lipsa spălătoriilor automate. Ca urmare, ei au înfiinţat WASHescu, spălătorie pentru studenţi care funcţionează în regim de autoservire. Ideea s-a născut anul trecut în timpul şcolii de antreprenoriat, iar la finalul programului au reuşit să o convingă pe Cristina Bâtlan (Fondator Musette şi investitor de tip angel) şi au obţinut finanţarea necesară pentru a-şi transforma ideea în realitate.

Astăzi, studenţii din Belvedere au acces non-stop la serviciile de spălătorie şi uscătorie de haine, muzică, internet wireless şi cafea bună. Toate astea la WASHescu, spălătorie care este, aşa cum spun chiar fondatorii proiectului, mai aproape decât mama!

Exemplele nu se opresc însă aici, mulţi dintre absolvenţii şcolii de antreprenoriat Start Me Up alegând să îşi urmeze pasiunea şi să dezvolte propriile afaceri în domenii precum tehnologie, educaţie, turism, comunicare, sau antreprenoriat social.

Începând de duminică, şcoala de antreprenoriat Start Me Up va forma o nouă generaţie de tineri antreprenori, iar echipa Akcees păstrează reţeta succesului care a devenit deja consacrată: un trainer internaţional şi unii dintre cei mai apreciaţi antreprenori şi investitori români, sesiuni de training, workshop-uri interactive şi mentorat. Toate acestea pentru a ajuta participanţii să dezvolte concepte valide de business şi să înţeleagă care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgă pentru a transforma o idee într-o afacere cu potenţial.

Generare de idei de afaceri, descoperirea pieţei şi validarea produsului, realizarea planurilor financiare şi de marketing, obţinerea de investiţii şi prezentarea în faţa investitorilor… Toate acestea şi multe alte surprize îi aşteaptă pe tinerii pentru care echipa Akcees a pregătit o săptămână intensă la finalul căreia vor fi mai aproape de visul lor: acela de a fi antreprenor.

Şi în acest an, Forbes România va fi cu ochii pe aceşti tineri şi vă va prezenta lecţiile învăţate, precum şi provocările pe care le întâlnesc, în noua serie de materiale Jurnal de antreprenor! Începând de săptămâna viitoare, vom fi alături de participanţii şcolii de antreprenoriat Start Me Up şi vom învăţa împreună cu ei doar pe http://forbes.ro