
Dacă 1 din 5 tineri este antreprenor ceilalţi 4 au locuri de muncă! Acesta este motivul pentru care organizaţia Akcees susţine antreprenoriatul în rândul tinerilor şi îşi propune să devină cel mai puternic catalizator al aspiraţiilor antreprenoriale ale acestora. Prin proiectele şi iniţiativele dezvoltate, echipa Akcees oferă tinerilor cu potenţial antreprenorial „akcees” la educaţie şi experienţă profesională de cea mai bună calitate, oportunităţi de networking, mentorat şi finanţare pentru proiectele.
Potrivit unui studiu realizat recent de organizaţia Akcees, antreprenorii de succes au cel mai mare impact pozitiv asupra deciziei tinerilor de a pleca la drum pe cont propriu. Modelele corecte au aşadar puterea de a stimula dezvoltarea ecosistemului. Ca urmare, Akcees şi Forbes România lansează „Jurnal de antreprenor”, proiect în cadrul căruia vor fi prezentate poveşti de succes, lecţii de la antreprenori din întreaga ţară, dar şi experienţele tinerilor care îşi dezvoltă în prezent propriile proiecte.
Începem seria jurnal de antreprenor cu lecţii de la Timişoara, poveşti culese de echipa Akcees la evenimentul organizat la Timişoara Startup Hub în cadrul Caravanei Start Me Up, campanie naţională de promovare şi susţinere a antreprenoriatului în România. Luni, 24 iunie, peste 50 de tineri au participat la un workshop despre antreprenoriat şi au avut ocazia să stea de vorbă cu antreprenori locali de succes.
Evenimentul a fost deschis de Radu Ticiu, CEO Timişoara Startup Hub, antreprenor, mentor pentru mai multe start-up-uri şi susţinător activ al dezvoltării ecosistemului antreprenorial românesc. Participanţii au aflat de la Radu despre multitutinea de evenimente dedicate antreprenoriatului care au loc în Timişoara şi despre modul în care Timişoara Startup Hub face legătura între zona de tehnologie şi cea non-tech, încurajând astfel antreprenoriatul în diferite domenii de activitate.
Workshop-ul care a urmat a prezentat motivele pentru care NU ar trebui să fii antreprenor şi a subliniat faptul că ideile de afaceri cu potenţial se regăsesc la interacţiunea dintre talent, pasiune şi nevoile pieţei. În plus, pentru dezvoltarea acestor idei în afaceri de succes tinerii au nevoie de o reţea extinsă de contacte, competenţe şi abilităţi din domenii variate, experienţă profesională relevantă şi educaţie antreprenorială de calitate.
Tinerii prezenţi au avut ocazia să cunoască poveştile de succes ale unor reprezentanţi importanţi ai antreprenoriatului timişorean. Ştefan Szakal (Co-Fondator X3, [e-spres-oh], Ctrl-D şi TechHub Bucharest), Florin Cornianu (Co-Fondator şi CEO 123 contactform) şi Tudor Bastea (Co-Fondator şi CTO 123contactform) au făcut parte din panelul în care s-a discutat despre provocările şi satisfacţiile antreprenoriatului.
Ştefan Szakal a pornit la drum făcând primii paşi ca freelancer şi a văzut cum afacerea sa creşte organic. După X3 el a dezvoltat şi alte proiecte printre care se numără [e-spres-oh], Ctrl-D sau TechHub Bucharest. La polul opus se situează Florin Cornianu şi Tudor Bastea care au început ca antreprenori part time încă de pe băncile facultăţii de calculatoare. Ei au dezvoltat numeroase site-uri şi aplicaţii web până când au reuşit să îşi asigure un venit constant care să le permită să îşi dea demisia şi să devină antreprenori cu normă întreagă, dedicându-se exclusiv proiectelor proprii.
Deşi motivele pentru care au plecat la drum pe cont propriu sunt diferite, invitaţii speciali ai evenimentului au fost de acord că perseverenţa, determinarea şi o echipă de calitate sunt ingrediente care nu trebuie să lipsească din reţeta succesului. „Durează 8-9 ani până când vezi lumina de la capătul tunelului, iar competiţia locală ajută şi te face să devii din ce în ce mai bun. La asta se adaugă faptul că e bine să fii înconjurat de profesionişti mai buni decât tine”, a spus Ştefan. „În plus, eşecurile nu trebuie să te descurajeze ci să te facă să te încăpăţânezi şi să mergi mai departe. Dacă din 10 – 15 proiecte ies 2 e excelent, restul sunt o experienţă de învăţare”, a completat Tudor.
În ceea ce priveşte accesul la sursele de finanţare, Ştefan Szakal i-a sfătuit pe participanţi să încerce să se descurce pe cont propriu şi să nu apeleze la surse de finanţare externe decât dacă este imperativ necesar. Acest lucru a fost susţinut şi de Florin Cornianu şi Tudor Bastea, care, deşi au obţinut o finanţare de la Adrian Gheară, investitor de tip angel, au subliniat în principal impactul pe care l-au avut experienţa şi implicarea lui Adrian pentru dezvoltarea 123contactform. „Adi a investit timp şi resurse în activitatea noastră şi ne-a ajutat să evoluăm mult mai repede decât am fi putut să o facem fără el. Partea de financiar a fost folosită pentru a ne extinde echipa – până la obţinerea finanţării eram doar eu şi Tudor în echipă”, a declarat Florin.
La final, cei trei invitaţi speciali au fost de acord că e important să ai o doză de inconştienţă la început de drum şi să îţi asculţi pasiunea. Eşecul nu este o opţiune atunci când afacerea dezvoltată răspunde unei nevoi sau unei oportunităţi de pe piaţă şi reprezintă punctele forte şi pasiunile antreprenorului!
Caravana Start Me Up continuă la Cluj, Sibiu, Braşov, Constanţa, Galaţi şi Iaşi, şi face parte din campania naţională de promovare a antreprenoriatului dezvoltată de organizaţia Akcees. Antreprenori şi investitori importanţi din România au ales să susţină această campanie şi să participe la evenimentele Caravanei Start Me Up pentru a le împărtăşi tinerilor propriile experienţe, iar lecţiile învăţate vor fi prezentate în continuare de Akcees şi Forbes România în cadrul seriei de materiale „Jurnal de antreprenor”.