Cautare
, Contributor

A pus bazele Global Vision, unul dintre cele mai importante grupuri din domeniul real estate care activează în regiunea Europei Centrale și de Est.

Opinii |
|

Jurnal de antreprenor (II): Lumea post-covid și capcana dorinței de “a reveni la normal”

Coronavirusul a afectat lumea în care trăim și lucrăm la un nivel fără precedent și, din păcate, ceea ce este mai greu pentru companii eu cred nu a venit încă.
Sorin Preda

A fost un an dominat de o dinamică aparte, cu foarte multe decizii de luat, un an dominat de necesitatea de adaptare foarte rapidă la fiecare schimbare care se ivea de la o oră la alta. Ne-am dezvoltat flexibilitatea și agilitatea. Am învățat enorm într-un timp foarte scurt. Am lăsat în urma ierarhiile și birocrația și am activat la maximum spiritul de ”getting things done”. Am redescoperit și repus în centrul acțiunilor noastre valori precum generozitatea și empatia. Am văzut în jurul meu oameni motivați să ajute nu într-un mod tranzacțional, ci într-unul menit să îi inspire pe ceilalți să se implice.

Cum vor fi schimbate, după acest an, piețele în care activăm, cultura și identitatea organizațională? Ce proiecte noi trebuie să lansăm și să implementam anul viitor? Cât de bine suntem pregătiți pentru a realiza aceste lucruri?

Toate aceste întrebari m-au măcinat fără oprire anul acesta. Citeam zilele trecute un articol publicat de Harvard Business Review în luna aprilie, în care vorbeau despre cum trebuie să ne pregătim afacerile pentru lumea în care vom trăi post-pandemie. Sub titlul articolului, echipa redacțională a plasat, foarte sugestiv, o fotografie în care apărea un borcan de sticlă cu capacul deschis, din care ieșea un fluture. Ce au vrut să sugereze autorii articolului într-un mod foarte artistic?!  Acel butterfly effect, metafora fiind că bătaia aripilor unui fluture poate indirect cauza o tornadă, așadar ceea ce reprezintă un eveniment insignifiant poate duce la consecințe pe scară largă. În acest caz, este vorba despre reverberațiile pandemiei în întreaga lume.

Pandemia de coronavirus a pus guvernele, organizațiile și societățile mondiale în condiții globale provocatoare și fără precedent. Cursa contra-cronometru pentru a găsi un remediu pentru COVID-19 s-a încheiat în cele din urmă. Avem un vaccin pentru a pune capăt acestui virus, cu toate acestea, amenințarea cu noi boli infecțioase pare ca va rămâne și probabil va crește. Suntem pregătiți să facem față noilor realități ale lumii post-COVID19? Care este, de fapt, noul normal în care vom trăi?

Personal, acest nou normal îl gasesc ca fiind caracterizat de, incertitudine, complexitate și ambiguitate. Pandemia ne-a arătat cât de fragile sunt sistemele noastre economice, sociale și de sănătate. Criza a creat o mare incertitudine cu privire la viitorul nostru, al companiilor, al societăților și întregului sistem mondial. Într-un mediu complex, unde lucrurile sunt atât de mult inter-conectate, orice mici modificări ale sistemului pot crea schimbări radicale. În ultimele 12 luni, întreaga planetă a asistat la un focar de virus în îndepărtatul Wuhan, care a creat haos în întreaga lume.

Eu cred că cel puțin 3 elemente care ne impactează viața s-au schimbat iremediabil după această pandemie.

Primul este legat de percepția noastră despre mobilitate, prezența fizică, întâlnirile față în față și necesitatea de a călători prin orașe, țări și continente. Regulile s-au schimbate fundamental și iremediabil. Vorbesc din propria experiență. Funcționează digital: mai repede și mai ieftin. Am ajuns să înțelegem și să apreciem beneficiile biroului mobil, întâlnirilor și cursurilor online, de oriunde ai acces la Internet. Munca online și la distanță va deveni parte integrantă a oricărei organizații și va persista dincolo de pandemia COVID-19.

Apoi, fenomenul de globalizare va experimenta un regres în lumea post-COVID. Globalizarea a fost privită până acum ca o cale sigură de urmat în ceea ce a însemnat dezvoltarea afacerilor. A permis organizațiilor să utilizeze resurse eficiente, din punct de vedere al costurilor. Dezvoltarea industriilor de transport a făcut ca distanțele geografice să fie lipsite de importanță. Din păcate, pandemia a arătat că globalizarea poate fi și o vulnerabilitate. A permis problemelor, dezastrelor și crizelor din orice parte a planetei să compromită mediul, societățile și economiile din întreaga lume.

Nu în ultimul rând, cred ca percepția noastră asupra sistemelor de guvernare, a modelelor economice și a structurii sociale din țările occidentale s-a schimbat. Nu este doar o opinie personală sau restrânsă. Am comunicat foarte mult cu oameni de afaceri din toate colțurile planetei care mi-au împărtășit acest sentiment. În mod evident, am realizat și trăit pe pielea noastră  faptul că aprovizionarea cu bunuri și servicii critice a fost pusă în pericol în timpul acestei pandemii, iar acest lucru a fost foarte vizibil în perioada de început în țări precum Italia. Trebuie identificate bunurile și serviciile critice care trebuie produse și furnizate la nivel local, ceea ce va determina o subvenționare de către guvernele naționale a unor industrii strategice locale pentru a permite un nivel crescut de reziliență și independență față de piața mondială. Țările și economiile emergente vor căuta orientări diferite și vor explora o varietate de modele de guvernanță. Vor gândi global, dar vor acționa în pur interes local.

Ce avem de făcut în contextul acesta în cadrul companiilor noastre?

Mai jos am inventariat câteva direcții unde impactul acestei schimbări majore a fost puternic resimțit. Sunt lecțiile pe care eu, ca antreprenor, le consider esențiale pentru a putea crea și prospera în noua dinamică de business și în noul model de comert.

Cultura organizațională și oamenii

”People over process” a fost deviza sub care am simțit ca a evoluat cultura noastră organizațională. Am fost forțați să trecem de la cultura muncii care impunea prezența, la o mentalitate orientată spre performanță, să promovăm un sentiment mai ridicat de ownership asupra obiectivelor, proiectelor și sarcinilor în rândul echipei. A fost un an mai degrabă despre autonomie și rezolvarea problemelor, decât despre ierarhii. Acțiunea are prioritate asupra pefecționismului. Provocarea vine din cum reușim, prin empowerment-ul echipei, să îi facem pe oameni să gândească și să acționeze dincolo de ierarhie, în numele găsirii de soluții. M-am bucurat în acestă perioadă de ideile venite din zone neașteptate, din afara fișei postului și am fost martorul unui nou tip de leadeship – acela descoperit pe toate nivelurile organizației. Mi-am văzut mereu oamenii din echipă ca fiind puternici, propriii lor lideri.

Procese și tools de business

”Progress over perfectionism” a fost deviza sub care am funcționat în acest an. Am folosit platforme, instrumente și infrastructura potrivite pentru a permite productivitatea și colaborarea prin canale online, facilitând astfel o conectare mai eficientă a întregii echipe la valorile și scopul organizației, motivând și descoperind astfel noi talente. Cred că acum este momentul pentru aplatizarea leadership-ului și pentru o arhitectură nouă a modului în care lucrăm și creștem într-o echipă. Iar succesul unui astfel de proces vine din necesitatea absolut organică a oamenilor de a crede într-un scop individual și colectiv, mai presus de ei înșiși. Important este să le oferi echipelor și o vedere de ansamblu. Fără racordul permanent la realitate, posibil să apară o nefericită rupere de context, vulnerabilă la polarizare și acțiuni emoționale. Așadar, am învățat că un proces sănătos are loc într-un mediu conectat la realitate și la contextul istoric. Este simplu și la modă: “ca să nu trăim în bula noastră”.

Leadership-ul

Am îmbrățișat schimbarea, disconfortul și incertitudinea. Am adoptat o nouă mentalitate, noi tensiuni și limitări și am încercat pe cât posibil să fiu în largul meu cu disconfortul. AQ (Coeficientul de adaptabilitate) al oricărui individ va determina capacitatea sa de a supraviețui, de a reuși și de a prospera în lumea nouă.

Din experiența mea vă îndemn să vă desprindeți-vă de viziunile normative ale lumii și de cum ar trebui să fie aceasta și adoptați o abordare explorativă față de noile dinamici, norme, provocări și oportunități.

Cred că cea mai bună variantă de a te pregăti pentru viitor este să te vindeci de obișnuințele trecutului.Probabil și cea mai bună lecție învățată în această pandemie a fost să renunț la vechile strategii, chiar dacă le îndrăgisem, tocmai pentru că au funcționat bine cândva. Așa că am aplicat rolul exploratorului și am privit spre viitor exersând un nou mindset – acela al învățării și adaptării continue. Sunt faze de evoluție normale, ciclice. Important este să nu ni se pară că doar noi trecem prin ele și că este ceva nemaivăzut această provocare. Istoria ne dă exemple nenumărate de crize, revolte, războaie și pandemii. Cât despre schimbarea regulilor și resetării valorilor, avem exemplul, la nivel micro, al luptei dintre generații. Mereu generația tânără, atrasă de noutate, va contesta vechile principii și le va considera irelevante și limitative. Și chiar este aproape un ciclu organic, pentru că spiritul uman caută inovația. Când aceste valori sunt contestate, se produce un reset. Suntem martorii acestui reset chiar acum, în zilele noastre. Important este ca dinamica proprie să fie una realistă, adaptabilă, agilă. Într-o lume exterioară dominată de necunoscut și incertitudine, esențial este ca ecosistemul interior să își păstreze structura.

Tehnologia și inovația

În pragul unei noi revoluții, vedem cum pattern-urile epocii trecute – cea industrială, sub semnul profiturilor și eficienței – intră acum într-o etapă de automatizare. Sunt trecute la categoria sarcinilor repetitive în curs de a fi preluate de procese automatizate, lăsând loc valorilor precum creativitatea, comunicarea, adaptarea, autenticitatea să crească în importanță. Sfatul meu pentru antreprenorii care simt acum că și-au pierdut busola de business este să nu se lase determinați de context, ci să încerce să își stăpânească viitorul. Totodată, să iasă din bucla de dezamăgire că nu mai primesc de la contextul știut atunci când au început să facă business ceea ce îi făcea să se simtă în siguranță și le crea confort. Important e să se gândească ce pot învăța și cum se pot adapta astfel încât să fie utili în viitor.

În concluzie, ne îndreptăm către o lume nouă în care unele tendințe se vor accelera, altele vor apărea și unele vor fi inversate. Trebuie să adoptăm o poziție exploratorie și să dezvoltăm o mentalitate adaptativă pentru a supraviețui, a crește și a prospera ca indivizi, lideri și organizații. Transformarea este inevitabilă și trebuie să o facem bine.

 

Vă doresc să aveți un An Nou cu putere și încredere!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii