FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit studiul momondo realizat în rândul a aproximativ 25.000 de respondenți din 23 de țări la nivel global, în medie 45% dintre călători caută inspirație pentru vacanță de la prieteni sau familie, 39% de pe site-urile de călătorie și 24% iau decizii din informațiile primite din rețelele sociale și, în egală măsură, prin agențiile de turism.

Călătorii români consultă în aceeași măsură părerile familiei sau colegilor (54%) despre vacanță așa cum 50% dintre respondenți caută inspirație în online, pe site-urile de călătorii. Popularitatea serviciilor online specializate în călătorii arată faptul că românii urmăresc cu interes piața furnizorilor ofertelor de călătorie la nivel global și, totodată, că doresc să își planifice călătoriile în mod independent, alegând oferta care se potrivește cu propriile așteptări. La scară europeană, printre cei mai mulți utilizatori ai site-urilor de călătorie vin din Italia (51%), Turcia (49%), Spania (46%), Portugalia (43%),  Olanda (42%). La nivel global, brazilienii (54%) și chinezii (52%) se informează cu ajutorul site-urilor de călătorie.

Accesul rapid la diverse și independență, important pentru toate vârstele

Când vine vorba de percepția locală, atât femeile, cât și bărbații din România accesează în egală măsură site-urile de călătorie. Deși am fi tentați să credem că tinerii sunt cei care se raportează la recomandările găsite pe Internet, mai mult de jumătate dintre românii care au din ce în ce mai mult ca reper site-urile specializate de călătorie au vârsta cuprinsă între 36 și 55 de ani (54%), fiind urmați de cei cu vârsta de până la 65 de ani (53%) și de 40% dintre tinerii între 18 și 22 de ani.

„momondo îi încurajează pe cei care sunt curioși să descopere lumea și timpurile în care trăiesc să o facă prin călătorii pe cont propriu, independente, pentru că noi credem în importanța experiențelor trăite după bunul plac și în faptul că fiecare dintre noi știe cel mai bine ce îi stârnește curiozitatea și ce îl bucură. Mai mult, credem că putem învăța unii de la alții împărtășind impresii iar, în prezent, Internetul ne ajută să ne conectăm extrem de rapid, să împărtășim diversitate în informații, să facem mai ușor alegeri și, implicit, planuri de călătorie, având informații aproape în timp real.”, declară Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

Despre studiu

Acest studiu a fost inițiat de momondo în 2017 în rândul utilizatorilor din 23 de țări, și  a implicat 24.700 de persoane, inclusiv aproximativ 1.000 de respondenți din România, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, bărbați și femei. Respondenții au putut selecta mai multe răspunsuri la întrebarea adresată în chestionar.