Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Jumătate dintre români preferă alte metode de plată în locul cashului, aproape de media europeană

Dezvoltarea tehnologică și noile modalități de plată fac tot mai posibilă trecerea către o economie fără cash, iar intențiile cetățenilor nu sunt cu mult în urmă, conform celor mai recente studii. Aproximativ 52% dintre români preferă să utilizeze alte metode de plată în locul cashului, reiese dintr-un studiu al ING.
bani card telefon

38% dintre românii intervievați au declarat că, dacă ar putea, ar alege să nu folosească deloc bani lichizi, iar 14% rar au bani lichizi la ei, arată Studiul „ING International – Mobile Banking – O societate fără cash”, care a fost implementat de Ipsos printr-un chestionar aplicat online, între 7 și 27 februarie 2017. Au fost interogate aproape 15.000 de persoane din următoarele 15 țări: Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia și Marea Britanie, Australia și Statele Unite ale Americii.

Nivelul din țara noastră este apropiat de cel din Europa, care este de 55%, deoarece, dacă ar putea, 34% dintre consumatorii europeni ar alege să nu folosească deloc bani lichizi, iar 21% au rar bani lichizi la ei.

Românii sunt la fel de mulți cât americanii, 38%, care n-ar folosi deloc bani lichizi, dar 34% dintre americani deja au rar bani lichizi la ei.

Britanicii sunt cei mai reticienți să renunțe la cash – doar 21% ar prefera soluțiile de plată alternative, dacă ar putea renunța la cash, iar 20% au deja rar bani lichizi la ei.

„Țările mai dezvoltate, precum Marea Britanie sau Olanda, au unele dintre cele mai sofisticate infrastructuri de plată digitală din lume și, cu toate că apetitul locuitorilor de a renunța la cash este considerabil, nu au reprezentat cele mai mari procente dintre țările chestionate, acestea situându-se numai la 21%, respectiv 23%. Pe de altă parte, în țările emergente precum Turcia, Polonia și România, unde tehnologia digitală de plăți nu este atât de avansată, apetitul pentru o viaţă fără cash este considerabil mai mare (42%, 40%, respectiv 38%). Acest lucru poate sugera că dezvoltarea tehnologică, dar și confortul pot fi factori importanți în preferinţele consumatorilor”, se subliniază în studiul ING.

La nivel european, studiul arată o scădere constantă în obiceiul de a utiliza bani lichizi, cu peste jumătate dintre respondenți (54%) folosind mai puțin cash în ultimele 12 luni și 78% dintre aceștia previzionând o scădere și mai mare în următorul an.

Cashul își pierde supremația, dar nu dispare

Acum câteva decenii aproape toate cheltuielile se făceau folosind bani lichizi. Astăzi, noile metode de plată, precum cardurile contactless sau portofelele digitale, au determinat 50% dintre europeni să răspundă că s-ar simți relaxați fără bani lichizi cel puțin o săptămână și 29% sunt de părere că pot rezista pe un termen nedefinit.

Totodată, alternativele la plata cash au determinat 68% dintre respondenți să aleagă să cumpere de la magazine care acceptă doar plăți fără cash, în detrimentul celorlalte, dacă li se oferă această opțiune.

În realitate, însă, chiar și în țări cu o tehnologie avansată de plăți, majoritatea europenilor (88%) aleg tot bancnotele pentru plăți cotidiene mici, cu o valoare până la echivalentul a 10 euro, cum ar fi o cafea, o gustare sau cheltuieli de transport.

Mai bine de o jumătate dintre respondenți (57%) au în portofel echivalentul a 40 de euro și 82% au folosit bancnote în ultimele trei zile.

În același timp, 55% dintre europeni cred că nivelul de securitate atunci când fac plăți digitale este „ridicat” sau „foarte ridicat”. Numai 11% consideră că este „scăzut” sau „foarte scăzut”.

„Pentru mulți, cashul nu mai este prima opțiune. Zilele în care mergem la ATM pentru a avea suficienți bani în weekend au trecut demult. Numărul plăților cu cardul sau chiar cu telefonul mobil cresc, fiind percepute ca alternative mai sigure. Cu toate acestea, sunt mici șansele ca banii fizici să dispară prea curând. Patru din cinci persoane declară că au folosit cash în ultimele trei zile. Oamenii încă preferă să simtă și să vadă banii în mână”, a declarat Ian Bright, economist ING.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii