FacebookTwitterLinkedIn

Pentru eMAG au optat 38% dintre cei care au făcut cumpărături cu ocazia Black Friday, locurile următoare fiind ocupate de Altex și Flanco, însă la mare distanță de primul clasat, cu 12% și, respectiv, 11%.

Numărul mediu de produse cumpărate cu ocazia Black Friday a fost de 2,3, la fel ca și în anul anterior (când s-a înregistrat un număr mediu de produse cumpărate de 2,4), însă suma medie cheltuită în acest an a fost de 935 lei, în creștere semnificativă comparativ cu anul 2012, când aceasta se situa la un nivel de 690 lei.

Un procent de 27% dintre cei care au făcut cumpărături anul acesta cu ocazia reducerilor, au optat pentru produse cu prețuri cuprinse între 100-300 lei, în timp ce 16% au cumpărat produse al căror cost se încadrează în categoria 300-500 lei. La rândul lor, 11% dintre cumpărători au achiziționat produse cu prețuri cuprinse între 700-1000 lei, acest procent fiind similar și în cazul celor care au beneficiat de un buget mai mare, de peste 2000 lei.

Gradul de mulțumire al românilor față de reducerile Black Friday 2013

În ceea ce privește procentul de reducere practicat de Black Friday, 74% dintre cumpărători s-au declarat nemulțumiți. Peste 27% dintre cei care au făcut cumpărături cu această ocazie consideră că au beneficiat de o reducere cuprinsă între 10% – 20%, iar 25% de un discount de 5% – 10%.

Un procent de 40% dintre românii care au ales să facă cumpărături cu ocazia Black Friday se așteptau însă ca reducerile aplicate să fie mai mari, de circa 40% – 50%.

Un procent de 86% dintre cei care au făcut cumpărături în intervalul 22 – 30 noiembrie au afirmat că și-ar fi dorit să cumpere mai multe produse cu ocazia reducerilor, însă nu au făcut-o deoarece reducerea fie nu li s-a părut atractivă (52%), fie nu au găsit în lista reducerilor produsul dorit (31%).

Din categoria produselor dorite însă neachiziționate cu ocazia Black Friday, fac parte telefoanele mobile & accesoriile (39%) și computerele – laptopuri, tablete, sisteme PC (36%).

Produsele scumpe achiziționate de Back Friday

Suma medie cheltuită pentru achiziționarea unui produs scump a fost de 665 lei, cu 115 lei mai mare comparativ cu anul anterior, când aceasta a fost de 550 lei.

Reducerea de care cumpărătorii au beneficiat la achiziționarea produsului scump s-a situat între 20% – 30%. Deși 42% dintre cei care au cumpărat un produs scump de Black Friday au fost mulțumiți de reducerea de care au beneficiat, ei s-au așteptat ca valoarea reducerii să fie de 50%.

Ținând cont de faptul că în acest an magazinele au ales să aplice reducerile cu ocazia Black Friday în zile diferite, se constată o orientare a cumpărătorilor în ceea ce privește data de 22 noiembrie – 48,5%.

Pentru ziua de 29 noiembrie au optat doar 20% dintre românii dornici de achiziții la preț redus. Din totalul celor care au făcut cumpărături cu ocazia Black Friday, 65% dintre aceștia au optat pentru cumpărături online, în timp ce 35% au cumpărat direct din magazin. Important de semnalat este faptul că 50% dintre respondenți au declarat că au așteptat special perioada reducerilor pentru a face achizițiile dorite.

Dintre românii care au făcut cumpărături de Black Friday (50%), o treime consideră că reducerile aplicate de Black Friday au fost cele mai mari din an, în timp ce 58% sunt de părere că acest fenomen reprezintă doar o promovare agresivă în vederea creșterii vânzărilor.

De asemenea, 42% sunt de părere că reducerile au fost mici, nesemnificative, iar 51% că reducerile au fost aplicate la produsele care nu se vând pe parcursul anului.

Procesul de cumpărare

Analizând întregul proces de cumpărare, 3 din 5 români s-au declarat mulțumiți de modalitatea în care a decurs procesul de achiziție al produsului cumpărat, timpul de livrare fiind de asemenea apreciat de 70% dintre cumpărători.

Cine a cumpărat de Black Friday?

Deopotrivă barbați și femei, cei care au cumpărat cu ocazia Black Friday sunt preponderent tinerii  cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani (28%), căsătoriți (49%), cu educație medie (54%) şi un venit personal între 800 – 1400 de RON (29%).

Despre studiul Exact Cercetare și Consultanță

Universul cercetării a fost reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 70 de ani, rezidente în localitățile urbane din România, utilizatoare frecvente de internet.

Volumul eșantionului a fost de 724 respondenți, care au răspuns la chestionarul Exact Cercetare și Consultanță, administrat via internet. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie 2013.