Cautare
, Contributor

The Power of One |
|

Jony Ive îl comemorează pe Steve Jobs

Într-un articol publicat în Wall Street Journal, Jony Ive, fostul designer-șef de la Apple și unul dintre puținii prieteni apropiați ai lui Steve Jobs, îl comemorează pe fondatorul Apple la zece ani de la decesul acestuia.
ive

Pe 5 octombrie 2011, Steve Jobs s-a stins după o luptă de opt ani cu o formă rară de cancer pancreatic. Co-fondator, președinte și CEO al Apple, Jobs l-a numit pe Jony Ive, în 1997, în funcția de vicepreșdinte responsabil cu designul industrial.

 

În vârstă de 54 de ani, născut la Londra, Sir Jonathan Ive a fost implicat în designul iMac, iPod, iPhone și iPad și MacBook, precum și în conceptul magazinelor Apple Store. Din 2015 până în 2019 a fost Chief Design Officer la Apple, companie pe care a părăsit-o în 2019 pentru a-și fonda propria casă de design, LoveFrom.

Printre clienții acesteia se numără Airbnb, Exor (compania care deține Ferrari) sau Emerson Collective, organizația fondată de Laurene Powell Jobs în 2004. Însă Apple continuă să fie cel mai important client pentru Ive.

 

Designerul scrie că nu a mai vorbit public despre prietenia sa cu Steve Jobs din 2011, când a ținut un discurs comemorativ în campusul Apple din Cupertino: „De atunci nu am mai vorbit despre prietenia noastră, despre aventurile și colaborarea noastră. Dar mă gândesc la Steve în fiecare zi.”

„Am lucrat împreună aproape 15 ani. Luam prânzul împreună aproape în fiecare zi și ne petreceam după-amizele în studioul de design. Este una dintre cele mai fericite și mai creative perioade din viața mea”, scrie Ive, pe care Jobs îl considera „cel mai apropiat și mai loial prieten.”

Cei mai mulți oameni au o curiozitate înnăscută, dar „Steve era cel mai curios om pe care l-am cunoscut”, spune Ive.

După ce treci printr-un sistem de învățământ convențional sau te afli într-un mediu de lucru obișnuit, curiozitatea devine o decizie bazată pe intenție și disciplină. Lui Jobs îi plăcea să exploreze idei. „Pentru el, dorința de a învăța era mult mai importantă decât aceea de a avea dreptate.”

Deschiderea față de ideile noi și lipsa de teamă în fața „noului înspăimântător” sunt elementele care l-au făcut pe Jobs un vizionar, crede Ive. „Steve a înțeles că actul creației trebuie întâmpinat permanent cu respect, nu doar când ideile sunt bune și circumstanțele convenabile.”

Ive și-l amintește pe Jobs ca fiind obsedat de simplitate, adevăr și puritate. „Dincolo de orice altceva, am ajuns să apreciez și să înțeleg acea unică și frumoasă puritate a lui, care înfrunta haosul, zgomotul de fond al părerilor celorlalți și judecata pripită.”

„Steve considera că realizând un obiect grozav pentru oameni, ceva care să-i stimuleze, ceva frumos și semnificativ din punct de vedere cultural, era felul prin care ne exprimam recunoștința și iubirea pentru omenire”, spune Ive.

„Îmi va fi dor de discuțiile noastre”, au fost ultimele cuvinte pe care Steve Jobs i le-a spus lui Jony Ive acum zece ani.

„Este interesant cum vorbitul împiedică uneori ascultarea și gândirea”, scrie Jony Ive în Wall Street Journal. „Poate că acesta este motivul pentru care o mare parte din timpul cu Steve îl petreceam mâncând împreună sau plimbându-ne în tăcere. Mi-e foarte dor de Steve și îmi va fi mereu dor de tăcerile noastre.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii