Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Industrie |
|

Johannes Becker, Partener TPA Group România: “Vom vedea câtă lume va mai merge la muncă”

Pandemia de coronavirus a demonstrat necesitatea accentuată a digitalizării în România, iar atât mediul de afaceri, cât și instituțiile statului au făcut demersuri în acest sens. Criza economică ce se prevede vine totuși și cu oportunități, iar fondurile europene pot juca un rol esențial în relansarea economiei țării.
Johannes Becker

Ultimele trei luni au fost o adevărată provocare pentru toți, însă mai ales pentru cei din sectoare precum: turism, hotelier sau HoReCa. Pentru Johannes Becker, Partener TPA Group România, pandemia a fost o “mare surpriză”, mai ales că a trebuit să ia rapid niște decizii “foarte substanțiale”.

Odată cu pandemia și izolarea la domiciliu, întreaga țară a putut observa beneficiile și funcționalitatea lucrului la distanță, astfel că și după trecerea pandemiei trendul de “work from home” își va continua cursul.

“Am fost nevoiți să îi trimitem pe toți acasă și spre surprinderea noastră nu a fost nicio problemă. Această tranziție la munca de acasă nu a fost un impediment pentru noi. Toată lumea a reacționat destul de bine. Le-a plăcut munca de acasă. Nu ne vom întoarce 100% la birou, așa cum a fost înainte”, spune Johannes Becker.

La nivelul companiei TPA Group România s-au pregătit încă de la început de “worst case scenario”, astfel încât să fie cât mai bine puși la punct pentru orice avea să vină. Însă, nu au avut probleme prea mari, iar cifrele companiei în momentul de față arată cam la fel cu cele din 2019.

Pe de altă parte, Johannes Becker consideră că măsurile de lockdown total au fost brutale și speră să nu se ajungă iarăși în situația respectivă, având în vedere că numărul cazurilor confirmate crește de pe o zi pe alta. “Acum când cunoaștem situația sper că vor veni cu niște măsuri puțin mai nuanțate”, continuă el.

Deși lumea începe să se redeschidă odată cu relaxarea măsurilor de restricție, “sunt sectoare care poate nu vor mai reveni niciodată la ce a fost”, mai punctează Johannes Becker. De asemenea, se așteaptă și ca deficitul să crească anul acesta, mai ales că exporturile scad mult mai repede decât importurile.

În plus, criza actuală a determinat și accelerarea digitalizării, ceea ce este o șansă ca România să scape de structurile ineficiente. Astfel, Becker spune: “Nu cred că ne vom întoarce iar să trimitem documente pe hartie”. Pe de altă parte, la nivel european, România este la coada clasamentului în ceea ce privește digitalizarea, iar partenerul TPA Group România consideră că există o diferență între ce dezvoltăm și ce folosim, de fapt. “Cred că ar fi momentul să ne gândim cum putem să simplificăm sau să automatizăm anumite procese”, afirmă el. De asemenea, acesta este de părere că odată cu automatizarea anumitor procese, oamenii se pot concentra mai mult pe analizarea rapoartelor, spre exemplu, decât pe facerea lor. “Folosim omul pentru ce-l plătim, adică pentru creierul lui, nu pentru mâna lui“, punctează Becker.

Având în vedere că principalul subiect de discuție la ora actuală este despre relansarea economiei țării, și fondurile europene ar putea ajuta în acest sens. Johannes Becker susține că ar trebui găsite modalități astfel încât să se faciliteze procedura de accesare a fondurilor europene. “Acum este momentul să începem de la zero, cu reguli care sunt mult mai simplificate, ca să fim în stare să folosim aceste fonduri europene”, mai spune el.

Mai mult, Becker precizează și că ar trebui începute programe specifice pentru anumite sectoare, precum “proiecte care pun accent pe mediu, care reduc poluarea, emisiile de dioxid de carbon sau proiecte de digitalizare”, mai ales că “România are timp să hotărască pe ce cheltuim acești bani”, dar “trebuie să gândim bine”.

Cu toate că România are o nevoie urgentă de investiții în infrastructură, Johannes Becker consideră că investițiile în căile ferate ar fi mai utile decât cele în autostrăzi. “Ne trebuie concepte mai inovative”, punctează acesta.

În ceea ce privește implementarea la nivelul companiilor a protocolului ARP, Becker spune că a văzut foarte mulți CEO care nu știu ce înseamnă acest lucru. De asemenea, el mai spune și că firmele din România nu sunt atât de deschise la automatizarea proceselor, precum multinaționalele.

“Noi toți trebuie să ne gândim foarte bine ce vrem să facem, unde vrem să ajungem peste câțiva ani. E clar că există o anumită nesiguranță. Trebuie să ne gândim care sunt competențele noastre cheie. Trebuie să fim foarte atenți la ce fac competitorii noștri din alte țări. Cred că firmele din România au chiar o șansă foarte bună acum să intre pe piața europeană mult mai ușor”, mai precizează acesta.

Johannes Becker consideră că este important ca antreprenorii să nu renunțe la angajații buni, chiar dacă costă în momentul de față, pentru că atunci când lucrurile își vor reveni la “normal”, vor avea nevoie de acești oameni.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii