
Așa s-a întâmplat și în cazul a trei tineri pasionați de jocuri, Ștefan Vârgolici, Andrei Petrică și Sebastian Vlădescu. Povestea escape room-lui Breakout a început să se scrie anul trecut, după ce au auzit de proaspătul concept ,,escape room”. Au vizitat unul din cele mai nou deschise locații de acest gen din țară și s-au gândit că este o oportunitate propice de a își face debutul în domeniul antreprenorial. Până la acel moment, Ștefan Vârgolici a lucrat în domeniul corporatist, Sebastian Vlădescu, a deținut o firmă de IT, iar Andrei Petrică era freelancer.
AFLĂ MAI MULTE DESPRE CONCEPTUL ROOM ESCAPE
Cu o investiție inițială de 25.000 de euro, și-au deschis propria afacere într-o veche locuință situată în centrul Bucureștiului. Cum tematica abordată este filmul, participanții pot alege să evadeze din camerele Rosemary’s Baby, Sherlock’s Despair și Hannibal’s Playground, iar de curând s-a inaugurat și cea de-a patra cameră, Pirates of the Caraibbean: The Flying Dutchman.

VEZI MAI MULTE POVEȘTI DESPRE MICI AFACERI
Deși cei trei băieți au deschis la început doar două camere, Rosemary’s Baby și Hannibal’s Playground, la scurt timp vizitatorii s-au putut teleporta și în misterioasa lume a lui Sherlock Holmes, cameră în care au fost investiți 7000 de euro . Camerele au nivele diferite de dificultate, iar cea mai rezervată cameră este Hannibal’s Playground – un laborator medical horror, care cuprinde elemente anatomice. Rosemary’s Baby este tot o cameră horror, iar Sherlock’s Despair evocă Londra secolului XVIII.

Cea mai nouă cameră, Pirates of the Caraibbean: The Flying Dutchman este o investiție de aproximativ 12.000 de euro și are un nivel de dificultate mai scăzut în comparație cu Sherlock’s Despair, cea mai dificilă cameră. Camerele pot fi jucate timp de 10-11 luni și ulterior sunt reamenajate.

Pentru cei trei, o dificultate este reprezentată de procurarea echipamentului: ,,E greu să găsești echipament pentru un escape room, pentru că e nevoie de ceva veridic”, afirmă Ștefan Vârgolici. Alte dificultăți sunt cheltuielile neprevăzute, precum și angajații – nu e un lucru ușor să găsească angajați proactivi, cărora să le placă jocurile.
Prețurile diferă în funcție de zi și de oră: de luni până joi, între orele 10:00 – 16:00, două persoane plătesc individual 45 RON, iar trei, până la șase persoane, 35 RON, individual. La sfârșitul săptămânii, doi participanți plătesc 60 de RON individual, iar dacă o echipă este alcătuită din trei, până la șase persoane, prețul este 45 RON de persoană. Pentru elevi și studenți există o ofertă – 25 RON de persoană, pentru grupuri formate din trei, până la șase persoane. Astfel, cei mai mulți participanți, deși nu se încadrează într-un anumit tipar, sunt elevi și studenți.
Ștefan Vârgolici preconizează că în viitor, pe piața românească de escape rooms vor rămâne doar cele administrate cu pasiune: ,,O să rămână doar jucătorii mari pe piață, cei care se dedică vor avea succes, și nu cei care fac asta doar pentru a face bani”, afirmă tânărul. În viitor, plănuiesc ca Breakout să fie extins și în alte orașe ca Timișoara, Constanța, Cluj sau Iași, iar în momentul în care camerele au fost jucate de prea multe ori, să poată fi mutate în alt oraș sau țară.
Cei trei fondatori sunt pasionați și de scenariile pentru camere, motiv pentru care furnizează idei altor escape room-uri. Recent, tinerii au dezvoltat camere pentru un escape room din Sighișoara, ce va fi inaugurat în luna septembrie. Colaborarea este un rezultat al vizitei pe care fondatorii locației din Sighișoara au făcut-o la Breakout și au fost plăcut impresionați de experiență.
Un sfat de la Ștefan Vârgolici pentru cei care nu au participat niciodată la un escape room este că doar dacă joacă își pot crea o imagine mai clară asupra acestui concept.
ALTE ,,CAMERE DE EVADARE” DIN BUCUREȘTI:
CHAMBERS: Creativitate transpusă în business
MYSTERY ROOMS ESCAPE: Mister, inspirație și sprijin
PARADOX ESCAPE ROOMS: Paradoxul din cameră