Așa că au lansat o masă nouă (de mărimea unei mese de cafea supradimensionate) care să reproducă în 2017 legendara versiune a lui Atari din anii ‘70. Proiectul este plasat pe platforma de crowdfunding Kickstarter și a avut mare succes, semn că nu doar cei de la Orioli sunt nostalgici după jocuri de mult apuse. Masa rezultată seamănă oarecum cu o masă de fussball și, pe parcursul campaniei, poate fi cumpărată cu circa 1.000 de euro, preţ care cu siguranţă va crește de îndată ce jocul intră în magazine.
Tehnic, masa este o combinaţie de mecanică simplă și tehnologie avansată. Adică va avea senzori optici, magneţi, motoare, porturi de încărcare USB, un sistem audio puternic care se conectează prin Bluetooth. Are chiar și un modul pentru monede care, deși nu cred să vă ajute prea tare să vă recuperaţi investiţia, aduce încă un plus de aer a la anii ‘70. În cazul în care există vreo persoană în casă care să nu poate aprecia cum se cuvine această bijuterie și care își dorea, de fapt, în sufragerie, o masă de cafea adevărată, aflaţi că masa de Pong poate deveni funcţională oricând. Nu trebuie decât să ascundeţi controalele jocului. La fel, dacă jumătatea mai bună insinuează cumva că brandingul ostentativ cu Pong de pe laterale nu prea se potrivește în sufrageria decorată în stil scandinav, să știţi că este opţional. Cei de la Orioli au cumpărat licenţa Atari și pot inscripţiona masa astfel încât să aibă o imagine cât mai fidelă cu cea a originalei, un aspect căutat de mulţi dintre colecţionarii pasionaţi. Targetul companiei de 224.000 de euro a fost deja atins, astfel că noile mese de Pong vor începe să fie livrate din luna decembrie a acestui an. Cadoul perfect de Crăciun.
Aproape perfecte
Într-o lume în care nu e deloc neobișnuit să se cheltuite mii de euro pe căști premium, tocmai au apărut căștile ultra-premium. Bang&Olufsen au lansat o pereche de căști wireless de lux care costă de trei ori preţul unora premium. Se și aud de trei ori mai bine? Se pare că da.
Așa cum era de așteptat din partea unui astfel de produs, căștile Beoplay H9 sunt livrate într-o cutie masivă, îmbrăcate într-un material delicat, suplu, perfect pentru a proteja pielea de miel foarte subţire din care sunt confecţionate. Tot în cutie veţi găsi și un cablu audio cu mufă Jack de 3,5 mm, un cablu micro USB pentru încărcare, un adaptor de zbor și un ghid de folosire. H9 sunt complet wireless și funcţionează cu conexiune Bluetooth. Dacă rămâneţi fără baterie și nu aveţi nici unde să o încărcaţi, există însă și posibilitatea de a le atașa fir. Cel mai mare avantaj al lor este simplitatea. Prin apăsarea unui singur buton, căștile sunt activate și pot fi conectate la telefon, laptop sau ce alt device aveţi nevoie. Nu e nevoie de nicio aplicaţie sau setări speciale. Și pentru că nu au fir, pot fi controlate doar prin atingere – pe exteriorul căștii, mișcări circulare ale degetelor pentru volum, glisări pentru on/off, atingere scurtă pentru pornire/pauză. Acestea funcţionează chiar și cu mănuși obișnuite.
Una dintre proprietăţile din ce în ce mai des întâlnite la căști în ultima vreme este suprimarea activă a zgomotului – ANC (active noise cancelation). Funcţia este valabilă și în cazul căștilor H9, nu e nevoie să creșteţi volumul în zonele gălăgioase. Nu este însă cea mai bună funcţie ANC întâlnită pe piaţă în acest moment, ceea ce, la acest nivel, poate face diferenţa atunci când plănuiţi să achiziţionaţi o pereche nouă de căști. Partea bună este că forma lor acoperă foarte bine urechea, astfel că izolează extrem de bine cele două medii. Zgomotul ambiental nu pătrunde și muzica nu evadează. Iar calitatea sunetului este impresionantă. Basul se simte extrem de bine, iar notele înalte se aud cât se poate de clar. Și pentru că sunt confortabile, pot fi folosite pe perioade îndelungate fără pauză. Până rămân fără baterie. Dar nici asta nu e o problemă. Căștile H9 au o baterie reîncărcabilă care, teoretic, oferă 14-21 de ore de muzică – până la 14 ore cu Bluetooth și ANC, 16 ore cu Bluetooth, 21 de ore doar cu ANC.
La semnalul următor, va fi ora…
Leff Amsterdam este bine-cunoscut pentru minunatele sale ceasuri retro flip. The Brick Clock este cel mai nou model. Carcasa din oţel inoxidabil este sudată și șlefuită manual. Disponibil în trei nuanţe, ceasul poate fi agăţat de perete sau așezat pe o piesă de mobilier. Este o piesă care și-a depășit condiţia de obiect util. Reinventat, atât din punct de vedere ethnic, cât și al designului, ceasul se consideră a face parte din arta nostalgică. Disponibil în varianta cupru – cadran negru, oţel – cadran alb și oţel – cadran negru, acesta măsoară 36 cm în lungime, 15,7 cm în lăţime și 12,7 în înălţime. Leff Amsterdam este un brand fondat în 2011 de Arno Ruijzenaars. Designerul care a creat The Brick Clock este Erwin Termaat. Acesta a preluat mecanismul flip și l-a reinventat și repoziţionat astfel încât să transforme un ceas banal vintage într-o piesă de artă.
Înapoi în viitor
Oricine este suficient de… matur să își amintească de casetele audio știe cum arătau și casetofoanele de pe vremuri. Termenul „portabil” avea o cu totul altă însemnătate în anii ’80. Oricum, aceste imensităţi numite casetofoane portabile erau o provocare de fiecare dată când voiam să le folosesc în afara casei. Cred că la acest aspect s-au gândit cei de la Elbow atunci când au creat cel mai mic și mai drăgălaș (și nu este un cuvânt pe care îl folosesc cu ușurinţă) casetofon. Da, în 2017, delicat, de maximum
4 cm lungime, special pentru nostalgicii ca mine care nu au aruncat casetele cu Michael. Elbow a renunţat, așadar, la toate părţile mecanice ale fratelui său antic și folosește un braţ biaxial care se rotește în două direcţii și permite introducerea casetei și schimbarea direcţiei de funcţionare. Pe acest braţ se află o rotiţă cu care se pot controla funcţiile play, volum și fast-forward. Elbow vine echipat și cu două tipuri de conexiuni – una audio standard de 3,5 mm și un port mini-USB. Ambele pot transfera sunetul către un computer.