FacebookTwitterLinkedIn

Structura pe segmente de piață arată că din stocul total, 4,2 milioane de metri pătrați reprezintă parcuri industriale și de logistică, 3,9 milioane de metri pătrați sunt clădiri de birouri (in Bucuresti si urmatoarele 4 piete secundare), iar restul de 3,27 milioane de metri pătrați sunt scheme de retail.

În acest an, stocul clădirilor de birouri moderne va depăși borna de 4 milioane de metri pătrați. În primele nouă luni, în București și în marile orașe din țară (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov) au fost livrate proiecte de birouri de 372.000 metri pătrați, astfel că stocul total se apropie de borna de 4 milioane de metri pătrați, care cel mai probabil va fi depășită până la finele anului.

Stocul de biouri din București se apropie de 3 milioane de metri pătrați, iar cel din principalele orașe totalizează circa 1 milion de metri pătrați.

În București, în acest an, livrările vor totaliza peste 280.000 metri pătrați, nivel mai redus decât cel estimat inițial de 333.500 mp, în condițiile în care finalizarea unora dintre clădiri anunțată pentru 2019 a fost amânată pentru 2020.

Chiar și în acest context, suprafața de birouri livrată în 2019 în București este dublă comparativ cu cea din 2018. Până la finele anului, în București va mai fi livrată o singură clădire de mari dimensiuni, prima fază a proiectului Equilibrium dezvoltat de Skanska în Floreasca, cu o suprafață de 20.600 metri pătrați.

În afara Bucureștiului, au fost livrate în 2019 proiecte totalizând 110.500 metri pătrați, aproape jumătate fiind clădiri construite în Cluj-Napoca (44.700 mp), în condițiile în care în Timișoara au fost finalizați 37.000 mp, în Iași – 13.800 mp, iar în Brașov – 15.000 mp.

Creșterea susținută a livrărilor de spații de birouri a fost favorizată de evoluția pozitivă a cererii, în condițiile în care peste 281.000 mp au fost închiriați în primele nouă luni doar în București, reprezentând o creștere cu 33% față de perioada similară a anului trecut.

Cererea a fost generată în special de companiile care activează deja în România și care și-au extins activitatea, fie prin serviciile existente, fie prin adăugarea unor servicii noi în portofoliu. Vedem o continuare a acestui trend, astfel că estimăm că până la finele anului cererea va crește la 375.000 mp în București.

Pe fondul livrărilor în creștere de noi proiecte, rata de ocupare a înregistrat o ușoară creștere de la 7,5% la finele trimestrului 2 la 8,2% la sfârșitul trimestrului 3. Estimăm că rata de neocupare va crește pe parcursul ultimului trimestru la 8,5%, în condițiile creșterii ofertei noi, un nivel sustenabil având în vedere dimensiunea pieței.