Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Imobiliare |
|

JLL România: Livrările de spații de birouri au ajuns la aproape 180.000 m² în prima jumătate a anului, comparativ cu 141.800 m² în intreg anul 2018. Ar putea 2019 să fie un an record pentru piața de birouri?

Ambițiile dezvoltatorilor se concretizează în livrarea unui număr record de spații de birouri, chiar și numai în prima jumătate a acestui an, arată datele frunizate de compania de consultanță imobiliară JLL.
 aboneaza-te
Marius_Scuta JLL

Livrările de spații de birouri au ajuns la aproape 180.000 m² în prima jumătate a anului, comparativ cu 141.800 m² în întreg anul 2018.

„Cifrele de anul acesta arată o piață record, ceea ce este în contrast cu informațiile pe care le avem din afara țării care spun că se aproprie o recesiune. Dar semnele din piața noastră arată exact contrariul. În termeni de livrări, suntem dublu peste cifrele de anul trecut, dar în același timp avem și un record pe piața de tranzacții din piață”, a declarat Marius Scuta (foto), Head Of Office Department and Tenant Representation JLL România.

Chiar dacă în prima jumătate a anului livrările au fost mai mari decât în 2018, nivelul ridicat al cererii a determinat reducerea ușoară a ratei medie de neocupare în București, până la aproximativ 7,5%, de la 8% în urmă cu un an. Așteptările specialiștilor sunt ca rata medie de neocupare să rămână stabilă până la sfârșit anului, având în vedere faptul că oferta va fi, cel mai probabil, acoperită de cererea nouă de spații de birouri.

Cererea brută pentru spații de birouri din primul semestru al anului 2019 a ajuns la aproximativ 218.000 de mp, cu 60% peste cea din primul semestru al anului 2018, potrivit reprezentanților JLL. Cererea netă a reprezentat 41% din totalul spațiilor închiriate , respectiv 90.000 de mp. Față de aceeași perioadă din 2018, cererea netă a crescut cu 16.5%. Companiile IT& C și cele din domeniul high tech au fost cele mai active din punct de vedere al suprafeței închiriate, acestea fiind urmate de cele de servicii financiare, spun consultanții imobiliari ai JLL România.

Printre cele mai importante livrări din primele 6 luni ale anului se numără Globalworth Renault Bucharest Connected, Business Garden Bucharest, The Mark, Oregon Park faza 3, The Bridge și  Timpuri Noi Square Clădirea 3. Totodată, aproape 370.000 m² de proiecte noi sunt anunțate spre livrare până la finele anului 2019.

În ceea ce privește chiriile prime pe mp,  acestea au fost stabile în ultimii șase ani, la valoarea de 18,5 euro / m² / lună, nouatatea constând în faptul că pachetele de beneficii oferite chiriașilor au fost reduse în ultimul an.

Aceeași perioadă favorabilă poate fi întâlnită și pe piețele din provincie, în orașe precum Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, unde companiile mari caută mereu noi posibilități de extindere cu atât mai mult cu cât în industria IT, spre exemplu, costul forței de muncă a ajuns să fie aproape similar cu cel din București, excepție făcând Iașiul.

Reprezentanții JLL spun că gradul de relocări a scăzut cu 40% în acest an, în măsura în care mulți chiriași, după încheierea contractului au decis să rămână în aceeași locație deoarece costul de relocare este mai mare comparativ cu cel de reamenajare. Chirișii sunt mai prudenți anul acesta, încercând să reducă cât mai mult riscurile, în măsura în care există semne că ar urma o nouă recesiune.

„Este clar că toate semnele sunt că ar veni ceva, o recesiune, dar totuși aceasta nu va avea același impact ca cea din 2008. Dar ceva se va întâmpla fiind ca exista”, au spus reprezentanții JLL România.

Istoric, cel mai bun an pentru piața locală a birourilor ca nivel de livrări a fost 2009, când dezvoltatorii au oferit spații noi cu o suprafață de circa 322.000 mp, după un an 2008 de asemenea foarte bun, cu livrări de peste 300.000 de metri pătrați.

Recent, divizia JLL de la nivel local s-a extins pe segmentul rezidențial prin înființarea departamentului Living, ce va oferi consultanță pentru dezvoltatorii și investitorii care vor să investească în soluții de locuire în România, respectiv locuințe destinate vânzării sau închirierii, cămine studențești etc.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii