FacebookTwitterLinkedIn

Chiriile contractuale prime pentru spații de birouri au rămas neschimbate în ultimele trei luni din 2013, fiind cotate la 18,5 Euro/mp/lună, potrivit celui mai recent raport de piață al companiei de consultanță imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL).

Stimulentele financiare au continuat să fie consistente, proprietarii oferind atât luni libere de plată a chiriei, cât şi contribuţii pentru amenajarea spațiilor. Pachetele de stimulente financiare variază în funcție de tipul de cerere și devin importante în special pentru suprafeţe mai mari de 2.000-3.000 de metri pătrați. ”Piaţa de birouri a continuat să fie dominată de chiriaşi, ceea ce ne așteptăm să rămână valabil și pentru începutul anului 2014”, spun reprezentanții companiei.

Cel mai mare proprietar român de birouri are clădirile pline

În trimestrul al patrulea al anului trecut, preluarea totală de spații de birouri a fost de aproximativ 80.000 de metri pătrați, iar în întreg anul 2013 de aproximativ 293.000 demetri pătrați, ceea ce reprezintă o creștere de 22% față de 2012.

Cererea nouă de spații perioada analizată (incluzând contractele noi, extinderile și pre-închirierile) a fost de peste 48.500 de metri părați. Cele mai mari tranzacţii din ultimele trei luni ale anului trecut au fost co-locarea P&G în Iride Business Park (6.122 de metri pătrați), pre-închirierea Electronic Arts in AFI Park 2 (12.000 de metri pătrați) şi reînnoirea contractului HP in Novo Park (26.000 de metri pătrați).

În funcţie de zona geografică, Pipera City (Dimitrie Pompeiu) a fost cea mai dinamică, datorită reînnoirii HP si co-locării P&G, urmată de coridorul Floreasca – Barbu Văcărescu. În funcţie de domeniul de activitate, companiile din sectorul IT&C au fost de departe cele mai active, fiind implicate în mai mult de 60% din volumul tranzacțiilor, urmate de cele din serviciile financiare și FMCG.