FacebookTwitterLinkedIn

Prin intermediul articolului VII din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru completarea şi modificarea unor acte normative s-au introdus o serie de derogări de la Legea nr. 62/2011 a dialogului social, fără consultarea partenerilor sociali, susțin, într-un comunicat de presă, reprezentanții Consiliului. Acest act normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 902 din data de 16 noiembrie 2017, intrând în vigoare la aceeași dată, iar prevederile la care se referă CNIPMMR se aplică între 20 noiembrie și 20 decembrie.

Documentul nu este semnat de ministrul pentru dialog social

Ei precizează că OUG nr. 82/2017 a fost adoptată într-un mod total netrasparent, deoarece nu a existat dialog cu confederaţiile patronale reprezentative, având în vedere că au fost stabilite obligaţii noi pentru toţi angajatorii din mediul privat din România, iar documentul nu este semnat de ministrul pentru dialog social, Gabriel Petrea, care are în portofoliu problematica Legii nr. 62/2011 a dialogului social.

OUG nr. 82/2017 a fost semnată de primul-ministru, Mihai Tudose, și contrasemnată de ministrul Muncii și justiției sociale, Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Nasta, și de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Acest act normativ a fost adoptat de Executiv în data de 8 noiembrie, odată cu „Revoluția fiscală”, prin care s-a introdus trecere obligativității plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

„Revoluția fiscală” a început: Toate modificările

„Aprobarea în lipsa oricărui dialog social a OUG nr. 82/2017 prin care se introduc excepţii de la Legea nr. 62/2011, stabilindu-se noi obligaţii pentru IMM-uri, în privinţa negocierilor colective, încalcându-se acordul de voinţă al părţilor acolo unde există contracte colective de muncă, prin obligarea părţilor să renegocieze, coroborat cu faptul că OUG nu este semnată de ministrul pentru dialog social, dl. Gabriel Petrea, cu competenţe în implementarea Legii nr. 62/2011, arată disperarea Guvernului de a găsi soluţii nerealiste la problemele generate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Un motiv în plus pentru neadoptarea acestei măsuri este dat de faptul că, în această perioadă îşi desfăşoară activitatea grupul de lucru pentru modificarea Legii nr. 62/2011, format din reprezentanţii guvernului, patronatelor şi sindicatelor, iar reprezentanţii guvernului nu au adus la cunoştiinţa partenerilor sociali intenţia de a introduce derogări de la Legea dialogului social. Prin noua Ordonanţă se încalcă dispoziţiile Legii nr. 346/2004 a IMM-urilor, care prevede în mod expres obligativitatea efectuării Testului IMM, pentru aflarea impactului asupra IMM-urilor al noilor prevederi”, a precizat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Negocieri colective, obligatoriu, indiferent de numărul de angajați

Reprezentanții CNIPMMR afirmă că OUG-ul introduce noi obligaţii pentru toate IMM-urile. Mai exact, prevederile acestuia stabilesc că, prin derogare de la dispoziţiile art. 129 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, se introduce obligaţia pentru toate unităţile, indiferent de numărul de angajaţi, care nu au contract sau acord colectiv de muncă de a iniţia negocieri colective, pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 79/2017. Acel aliniat prevedea că „Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi”.

Revoluția fiscală: Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial

Noile măsuri introduc, pentru companiile care au contracte colective de muncă, obligația să reia negocierile pentru punerea în aplicare a OUG nr. 79/20171, din 8 noiembrie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

În acest caz, se încalcă acordul de voinţă al părţilor care au semnat deja un contract colectiv de muncă, acesta fiind în vigoare şi producând efecte. Practic se acordă salariaţilor un motiv pentru a declanşa greva, având în vedere negocierile pentru includerea în
contractele colective de muncă a dispoziţiilor OUG nr. 79/2017”, subliniază reprezentanții CNIPMMR.

Perioada de negociere: o lună

Ei mai susțin că termenul acordat, de o lună, pentru derularea negocierilor colective, în perioada 20 noiembrie 2017-20 decembrie 2017, este unul forţat, în condiţiile în care Legea nr. 62/2011 prevede un termen de 60 de zile calendaristice, care poate fi prelungit prin acordul părţilor.

„OUG nr. 82/2017 introduce prevederi care încalcă vointa angajaţilor, care nu doresc să constituie un sindicat la nivel unităţii, chiar şi nereprezentativ sau afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate, stabilind în mod aberant că la negociere pot participa reprezentanţii federaţiei sindicale reprezentative în sector de activitate, în baza mandatului acordat de acestea împreună cu rezentanţii salariaţiilor, în loc ca negocierea să aibă loc cu reprezentanţii aleşi ai angajaţiilor, astfel cum este prevăzut de Legea nr. 62/2011. Mai mult, sunt introduşi în procesul de negociere la nivelul unităţii, reprezentanţii confederaţiilor sindicale reprezentative, alături de reprezentanţii salariaţiilor, în întreprinderi în care nu există niciun sindicat constituit”, au explicat reprezentanții Consiliului IMM-urilor.

Scrisoarea deschisă a Coaliției pentru Dezvoltarea României despre îngrijorările privind „Revoluția fiscală”: „Ce se va întâmpla dacă nu ne-am înșelat?”

De asemenea, se poate observa că, din formularea lipsită de coerenţă, utilizată în OUG nr. 82/2017 referitoare la obligativitatea negocierii colective „pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, rezultă că angajatorii şi angajaţii pot negocia orice aspect cuprins în OUG, şi nu cele, sau doar cele, legate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, au punctat reprezentanții Consiliului.