FacebookTwitterLinkedIn

Un automobil care să fie o „pânză albă” pentru un artist nu este o idee recentă, dar BMW este singurul brand auto care a făcut din asta o tradiție.

Ideea îi aparține pilotului francez Hervé Poulain, care a vrut să lase un artist să se exprime pe un automobil. În 1975, Poulain i-a solicitat artistului şi prietenului său american, Alexander Calder, să picteze maşina sa de curse BMW; aceasta a fost scânteia care a făcut ca BMW să demareze colecţia Art Car.

De atunci, artişti importanţi din întreaga lume și-au lăsat amprenta imaginației pe diferite modele BMW. Colecția BMW Art Car a ajuns la 19 „exponate”, avându-i ca autori, printre alții, pe Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, David Hockney, Jenny Holzer, Jeff Koons sau John Baldessari.

Jeff Koons, despre care Bono, solistul vocal al trupei U2, a scris într-un editorial din New York Times că ar trebui să aibă un rol în proiectarea automobilului viitorului, este singurul artist care semnează două automobile BMW: el va picta un M850i xDrive Gran Coupé, după ce în 2010 a decorat un M3 GT2 care a participat la cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Jeff Koons 17. BMW Art Car, 2010 (BMW M3 GT2)

În vârstă de 66 de ani, Jeff Koons este cunoscut pentru sculpturile la scară monumentală create după obiecte cât se poate de banale: Balloon Dog este o creație în oțel, la scară mare, după un câine confecționat din baloane cilindrice. Ideea este aceeași în cazul lui Rabbit care, cu 91,1 de milioane de dolari, este cea mai scumpă sculptură vândută la licitație (la vremea lui, și Balloon Dog a deținut același record, cu 58,4 de milioane de dolari).

Jeff Koons

Anunțul noii colaborări a fost făcut de oficialii BMW în prezența lui Koons, la Pinakothek der Moderne, cel mai important muzeu de artă contemporană din München.

Noua creație, denumită The 8 x Jeff Koons, va fi disponibilă într-o ediție limitată și va fi lansată la Los Angeles în februarie 2022. Designul automobilului va include elemente pop art specifice lui Koons, dar și forme geometrice menite să sublinieze sportivitatea caracteristică BMW.

BMW M850i Gran Coupe


Vopsirea multistrat a unei mașini durează nu mai puțin de 285 de ore. Exteriorul va fi o combinație de 11 culori, de la albastru la argintiu și de la galben la negru, în timp ce interiorul va repeta coloritul exuberant. Semnătura gravată a artistului și o emblemă specifică acestei ediții limitate se vor regăsi pe capacul suportului pentru pahare.

Cu ocazia anunţului de la München, la Pinakothek der Moderne pot fi admirate modelele Art Car ale lui Koons, Alexander Calder, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, John Baldessari şi Esther Mahlangu.

Modelele The 8 x Jeff Koons vor fi produse la uzina BMW Group din Dingolfing, în Bavaria.

BMW Art Car by Robert Rauschenberg (1986 BMW 635 CSi).
Roy Lichtenstein BMW 320i, 1977
BMW Art Car by Andy Warhol, BMW M1, 1979
Esther Mahlangu, BMW Art Car, 1991 – BMW 525i.
John Baldessari BMW M6 GTLM Art Car #19.
Dezvăluită în noiembrie 2016, la Art Basel Miami Beach, modelul BMW M6 GTLM al lui John Baldessari este o maşină de curse ce dezvoltă 585 CP și care a participat la cursa de 24 de ore de la Daytona din 28-29 ianuarie 2017.