FacebookTwitterLinkedIn

Milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă la nivel global, iar valoarea piețelor bursiere a scăzut dramatic în ultimele luni, în contextul celei mai mari crize din ultimii ani. Cu toate acestea, averea lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon și cel mai bogat om din lume, a crescut cu 5,5 miliarde de dolari de la începutul anului, relatează cotidianul The Guardian.

Bezos a luat decizia potrivită la momentul potrivit, în contextul în care, la începutul lunii februarie, înainte de prăbușirea burselor, acesta a vândut acțiuni ale Amazon în valoare de 3,4 miliarde de dolari.

Ulterior, cel mai bogat om din lume a reușit să profite de pe urma fluctuațiilor de pe bursă. Averea sa, constituită în cea mai mare parte în acțiuni la Amazon, a crescut cu 3,9 miliarde de dolari joi, până la 120 miliarde de dolari, suficient pentru a cumpăra 188.000 de lingouri de aur, potrivit sursei citate.

Jeff Bezos, în vârstă de 56 de ani, a beneficiat în această săptămână de cel mai mare boom de pe piața bursiară din 1933 și până în prezent. Acest context a ajutat Amazon să recupereze aproape toate pierderile din această lună. Vineri, o acțiune la Amazon se tranzacționa cu aproximativ 1.920 de dolari, deși ușor în scădere față de nivelul maxim de 2.170 de dolari atins în februarie

În prezent, Bezos deține circa 12% din acțiunile Amazon. Acesta a reușit să evite pierderi masive prin vânzarea unui pachet semnificativ din acțiunile gigantului American în febrarie, înainte de instalarea crizei provocate de Covid-19 și înainte de prăbușirea burselor. Bezos pare că s-a sincronizat perfect în momentul în care a decis să vândă acţiuni Amazon în valoare de 3,4 miliarde de dolari în prima săptămână a lunii februarie.

Stocul vândut de Bezos, echivalentul a 3% din participația sa la Amazon, a fost la fel de mare precum stocul cumulat vândut de acesta în decursul ultimelor 12 luni.

Şi alţi “executivi” americani, precum Larry Fink, CEO-ul BlackRock, Lance Uggla, CEO-ul IHS Markit, au vândut la momentul oportun. În total, cei mai mari executivi americani au vândut acţiuni de 9,2 miliarde dolari în ultimele săptămâni, înainte ca bursele să înregistreze o scădere de 30%.