FacebookTwitterLinkedIn

Fostul premier a demisionat din funcție vineri din cauza agravării stării sale de sănătate, punând capăt strategiei sale recunoscută sub numele de „Abenomics”. Prin strategia folosită, Abe încercase să resusciteze a treia cea mai mare economie a lumii după decenii de stagnare, informează Reuters.

Experții intervievați și-au dat cu părerea despre închiderea deflației, reforma fiscală, reforma pieței de forță de muncă, încurajarea investițiilor și afacerilor și dereglementarea în timpul în care Abe a fost la conducere.

Referitor la încheierea deflației, unii dintre specialiști au declarat că strategia Abenomics a ajutat economia japoneză să iasă din deflație. Înaintea de pandemia de coronavirus, inflația ajunsese pe un teritoriu pozitiv, chiar dacă este încă mult sub obiectivul de 2% al Bank of Japan.

Despre reforma fiscală, experții din domeniul economic au indicat că situația fiscală a Japoniei s-a schimbat odată cu începerea pandemiei. Cu toate acestea, Abe a îndeplinit în mare parte tot ce și-a propus, inclusiv creșterea impozitelor pe consum, în timp ce a protejat impozitele corporațiilor de ratele nominale mai mari.

Un alt expert indică: „Guvernul a avut dreptate să favorizeze recuperarea echilibrului fiscal. Prin urmare, a avut sens să se treacă la expansiunea fiscală, dar s-a retras prea devreme”.

Referitor la reforma muncii, specialiștii din economie au declarat că cel mai mare succes politic a fost creșterea participării femeilor la forța de muncă.

Legat de încurajarea afacerilor și investițiilor, Abe s-a descurcat excelent, în opinia experților economici. Unul dintre specialiști a declarat că “Reformele guvernanței corporative, combinate cu codul de administrare, au făcut ca sistemul japonez – pe hârtie – la fel de bun sau mai bun decât cel din UE sau SUA”.

Referitor la dereglementare, economiștii au spus că Abenomics a creat un tratament fiscal preferențial pentru investitorii-înger. Mai mult, el a promovat investițiile în start-up-uri promițătoare, dând un fel de garanție guvernamentală. Investițiile de început au crescut cu 20% pe an de atunci. Pandemia de COVID-19 a făcut posibilă efectuarea dereglementării în domenii precum teletransport și telemedicină. ”