FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul japonez efectuează doar 40.000 de teste pe zi, un sfert din capacitatea unităților spitalicești, din dorința de a nu supraîncărca spitalele. În plus, au prioritate persoanele care prezintă simptome sau care au șanse mari să fie infectate, de aceea populația se bazează pe clinici private sau achiziționează testele PCR prin alte mijloace, relatează Reuters.

Automatele care vând aceste kituri de testare COVID oferă persoanelor opțiunea de a evita clinicile aglomerate sau de a aștepta o programare.

“Japonia efectuează un număr ridicol de scăzut de teste PCR și, ca urmare, tot mai mulți oameni nu-și pot da seama dacă au răceli sau coronavirus. Fără teste PCR, nu este posibil un diagnostic și am simțit cu adevărat că trebuie să facem mai mult pentru ca oamenii să poată fi diagnosticați din timp și să se izoleze“, a declarat Hideki Takemura, directorul unei clinici care a înființat șapte astfel de centre în Tokyo. Potrivit acestuia, aceste automate au înregistrat o cerere uriașă atunci când au fost lansate, unele fiind golite de bani chiar și de două ori pe zi.

Acum cererea a mai scăzut, pe fondul unei stări de urgență determinată de al treilea val pandemic. În ultimele zile s-au înregistrat 250 de noi cazuri, față de peste 2.000 câte erau la începutul lunii ianuarie.

Fiecare automat poate distribui 60 de truse de testare care se vând cu 4.500 de yeni (40 de dolari). În prezent, Japonia are în funcțiune aproximativ 4,1 milioane de astfel de mașini, cele mai multe din lume pe cap de locuitor, potrivit unui grup comercial.

În plus față de distribuitoarele automate, testele PCR au devenit din ce în ce mai accesibile publicului larg prin vânzări în farmacii sau pe Internet.