FacebookTwitterLinkedIn

Avocații de la RTPR Allen & Overy, care au oferit consultanţă grupului japonez Asahi Group Holdings (cu privire la aspecte de M&A, drept comercial, concurență/antitrust, financiar, taxe și dreptul muncii), susțin că aceasta este cea mai mare tranzacție de M&A din România din acest an. 

Adrian Cazan (Counsel) care, sub îndrumarea lui Mihai Ristici (Partner), a coordonat o echipă multidisciplinară din care au făcut parte 15 avocați din biroul RTPR Allen & Overy din București, a declarat:

Suntem bucuroși că am putut să contribuim la această tranzacție internațională care va fi probabil cea mai mare tranzacție de M&A pe plan local din 2016. A fost un proiect intens care, datorită procesului competitiv, ne-a solicitat capacitățile profesionale la maxim, fiind nevoiți să lucrăm 24/7 pe parcursul mai multor săptămâni”. 

În plus, avocații de la RTPR Allen & Overy au precizat pentru „Forbes România”, că, deși, pentru România, nu pot oferi o cifră exactă în ceea ce privește această trazancți, „valoarea pentru care a fost cumpărat Ursus depășește valoarea de vânzare a Profi, cea mai mare tranzacție de M&A, din 2016, de pâna la acest moment”. De menționat că avocații de la RTPR Allen & Overy au fost implicați în vânzarea lanțului de magazine Profi de către Enterprise Invest celor de la Mid Europa, pentru 533 de milioane de euro. În plus, ei au fost implicați și înt-o altă mare tranzacție estimată la aproximativ 200 de milioane de euro – achiziționarea de către Allianz Capital Partners a pachetului de acțiuni al E.ON Distribuție România.

Știrea inițială, publicată la ora 14,30

Asahi Group Holdings a ajuns la un acord în valoare de 7,3 miliarde de euro (7,8 miliarde dolari), prin care cumpără activele din Europa Centrală și de Est ale SABMiller de la fondul de investiții Anheuser-Busch InBev NV. Astfel, cel mai mare producător de bere din Japonia intră direct pe locul al treilea pe piața similară in Europa. 

Asahi se așteaptă ca achiziția, care se întinde pe cinci țări (România, Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria) și include mărci de bere precum Pilsner Urquell, Kozel și Tyskie, să se închidă în prima jumătate a anului 2017. Aceasta este cea mai mare tranzacție din istoria Asahi. 

SABMiller este prezentă în România prin Ursus Breweries, care are în portofoliu brandurile de bere Ursus, Azuga, Ciucaş, Timişoreana, Stejar și Redd’s, la care se adaugă Grolsch, Pilsner și Peroni, precum şi trei fabrici, la Braşov, Timişoara şi Buzău. Afacerile Ursus Breweries s-au ridicat anul trecut la 1,4 miliarde de lei (peste 310 milioane de euro).

Această tranzacție consolidează poziția Asahi în Europa, după ce fabricantul de bere japonez a fost de acord să plătească 2,55 miliarde de euro pentru brandurile Peroni și Grolsch AB InBev, în aprilie 2016.

În schimb, pentru AB InBev, dezinvestirea îi permite să mai facă un pas în îndeplinirea angajamentelor antitrust, impuse pentru a putea cumpăra SABMiller pentru aproximativ 100 de miliarde de dolari.

 

Citește și „Cea mai mare tranzacție din retail-ul local: Profi a fost vândut pentru 533 de milioane de euro.

Citește  și „Un nou investitor global pe piața locală de gaze și energie: grupul Allianz preia 30% din E.ON Distribuție”.